Facturile reduse la energie electrică ale românilor, mai la primăvară: anunțul îngrijorător al principalului furnizor din România

Facturile reduse la energie electrică ale românilor, mai la primăvară: anunțul îngrijorător al principalului furnizor din România

În teorie, din luna noiembrie a anului trecut, românii ar fi trebuit să se bucure de reduceri la facturile de energie electrică și gaze naturale printr-o combinație de compensări și plafonări. Din păcate, prea puține persoane au început să se bucure de ele.

Electrica Furnizare este cel mai important furnizor de energie electrică din România, cu o experiență de peste 120 de ani pe această piață. Parte a grupului Electrica, este o companie cu capital majoritar privat listată la Bursa de Valori București și London Stock Exchange. Tocmai pentru că are o poziție privilegiată în țara noastră și un număr record de clienți, în momentul în care afli că a trimis facturi întregi pe noiembrie și decembrie, în pofida legislației în vigoare, nu are cum să te bucure.

Când vor vedea românii facturi electrice reduse

În contextul în care clienții Electrica Furnizare au plătit facturi întregi la energie electrică în ultimele luni și vor plăti și în ianuarie, compania a decis să vină cu niște lămuriri pe marginea subiectului printr-un comunicat publicat pe site-ul propriu.

Compania anunță că a început o serie de de optimizări ale sistemului informatic de facturare care să permită evidențierea în cadrul facturilor de energie a compensării, plafonării, exceptării de la plată și a măsurilor de protecție a consumatorilor vulnerabili. Abia după aceea, va reuși să fie în concordanță cu prevederile OUG 118/2021 modificată și completată cu Legea nr. 259/2021 și OUG 130/2021, cât și ale Legii nr. 226/2021 privind facilitățile acordate consumatorilor de energie electrică și gaze naturale pentru plata facturilor aferente sezonului rece.

Cu alte cuvinte, deși facturile la curent emise pe lunile noiembrie și decembrie nu au niciun mecanism de reducere sau compensare aplicat, românii vor beneficia de ele, dar mai încolo, retroactiv și integral, pentru toată perioada de aplicare a acestora. Facturile mai mici, unde este cazul, se vor vedea după citirea echipamentelor de măsurare a energiei, odată cu regularizarea consumului pentru întreaga perioadă de aplicare a măsurilor de sprijin, respectiv noiembrie 2021 – martie 2022.