E oficial, se întâmplă cu facturile la gaz și curent, de la 1 aprilie: toți românii trebuie să știe

E oficial, se întâmplă cu facturile la gaz și curent, de la 1 aprilie: toți românii trebuie să știe

Recent, Guvernul a făcut un anunț surprinzător care, în mod evident, va fi de mare interes pentru toți consumatorii de gaz și energie electrică, pe fondul liberalizării prețurilor care a dus, din câte ne putem aminti, la costuri uriașe pe facturi.

Conform unui draft al proiectului de ordonanță de urgență, prețul plafonat ține strict de consum, și nu mai e legat de ideea de plafonare, compensarea nefiind parte din discuție, în momentul de față.

Potrivit informațiilor, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

  1. maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 30 – 100 KWh;
  2. maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;
  3. maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

De asemenea, Guvernul a anunțat că are intenția de a prelungi măsura pentru energie electrică până în 2023, astfel încât toți consumatorii să poată resufla ușurați – cel puțin până atunci. Noua schemă de ajutor, din partea Statului, se va aplica începând cu data de 1 aprilie.

Mai exact, noul termen limită pentru plafonare, în cazul energiei electrice, este 31 martie 2023. Ordonanța care modifică această dată urmează să fie aprobată săptămâna viitoare, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, conform Hotnews.ro.

Ce se întâmplă cu factura la gaz

În ceea ce privește factura de la gaze, clienții casnici ar urma să fie ajutați, la rândul lor, însă detalii suplimentare nu sunt cunoscute.

„În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore și/sau offshore, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă, cu preţul de XXX lei/MWh, cantităţi de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii clienţilor casnici (CC) şi ai producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei (PET), sau direct către acești clienți, după caz, pentru a asigura, în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, întregul necesar de consum al acestor clienți din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale”, se arată în document, potrivit sursei citate anterior.

De asemenea, se prevede ca acei clienți cu statut non-casnic, să beneficieze, la rândul lor, de un ajutor, însă numai dacă nu au depășit 28.000 MWh, în 2021, aici fiind vorba despre un preț de 0.37 lei/kWh. cu TVA inclus.

„Astăzi (10 martie -n.r.), la Guvern, am avut o întâlnire pentru măsurile pe care le vom aplica începând cu data de 1 aprilie pe energie, o întâlnire la care au participat Autoritatea de Reglementare în Energie şi actorii din piaţă – furnizorii şi distribuitorii”, a declarat ministrul Popescu, adăugând că „Ministerul Energiei avea finalizată partea de ordonanţă de urgenţă cu privire la măsurile pe care premierul le-a şi prezentat. Până mâine aşteptăm de la Autoritatea de Reglementare să integrăm în ordonanţa de urgenţă nişte lucruri care se referă la tarifele de reglementare. Finalizăm consultarea în cursul acestui weekend cu toţi actorii din piaţă, iar săptămâna viitoare vrem să aprobăm această ordonanţă de urgenţă, în aşa fel încât începând cu 1 aprilie să avem în funcţiune noua schemă de ajutor pentru români la preţul energiei electrice şi a gazelor naturale”.