Vouchere Sociale 2022 vin cu restricții legale: ce poți cumpăra să nu te trezești cu contravenție

de: Alexandru Puiu
30 06. 2022

În cazul în care ai intrat în posesia voucherelor sociale, noile tichete de masă de la stat, trebuie să ai în vedere câteva restricții foarte importante. Dacă nu le folosești cum vrea statul român, s-ar putea să te trezești cu o contravenție și o amendă de câteva ori peste valoarea acelor tichete valorice.

Până la finalul anului, în patru tranșe, românii vor primi câte 250 de lei, la fiecare două luni, pe niște carduri similare cu cele de debit sau credit. Banii sunt oferiți celor cu venituri de sub 1500 de lei pe lună, dar nu pot fi folosiți la orice. Spre deosebire de tichetele de masă tradiționale, pot fi utilizate doar pentru achiziția unui număr foarte limitat de produse pe care cei mai mulți români nu le cunosc.

Voucherele sociale, noile tichete de masă

Aproape 400.000 de români s-au trezit deja cu primii 250 de lei virați pe voucherele sociale oferite pe suport electronic. În mod previzibil, mulți au și cheltuit acei bani. Din păcate, dacă au făcut-o, sunt șanse foarte mari să fi achiziționat produsele greșite. Există restricții foarte bine definite, conform ministrului Muncii, Marius Budăi.

Oficialul a insistat că vouchere sociale, noile tichete de masă de la stat, pot fi folosite doar pentru pâine, cartofi, orez, ulei, carne de pui și ouă, atât. Discutăm de șase alimente de bază, deși există posibilitatea ca lista să poată fi modificată pe viitor. În mod oficial, voucherele pot fi folosite la hipermarket, în magazine sau piețe, deși nu știu în ce piețe pot face plăți cu cardul de tichete.

Partea tristă și motivul pentru care mulți români aflați într-o situație financiară precară se pot trezi cu amenzi ține de faptul că, în conformitate cu OUG 63 din 9 mai 2022, achiziționarea altor produse decât cele menționate anterior constituie contravenție și se sancționează conform legilor în vigoare.

Ca referință, în România, voucherele sociale se acordă următoarelor categorii de persoane: pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

De asemenea, voucherele se dau şi familiilor cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare, potrivit MIPE.