Românii fac cumpărături „de lux” pe voucherele sociale: sunt amenințați cu amenzi, dar tot nu se lasă

Românii fac cumpărături

După cum transmiteam în urmă cu doar câteva zile, primii români au intrat deja în posesia voucherelor sociale și avem deja și o evidență a utilizării lor. Din păcate, nici nu le-au primit bine, că au și mers la magazin să „spargă” banii pe mofturi.

Românii cumpără chipsuri și băuturi răcoritoare din banii dați de stat pentru a-și cumpăra alimente.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, vorbește despre acest comportament deplasat și pare dezamăgit de ceea ce fac românii cu banii primiți de la bugetul public, adică din contribuțiile noastre.

„Noi am discutat foarte clar cu cei care vor deconta aceste sume că nu se vor deconta decât dacă sunt strict alimente. Trebuie să știe și comercianții că nu vom deconta voucherele respective”, a spus ministrul Muncii.

Amintim faptul că valoarea voucherelor sociale se ridică la 250 de lei, bani pe care un beneficiar îi primește din două în două luni, până la finele anului curent.

Banii ar trebui să fie cheltuiți pentru a procura mâncarea necesară traiului de zi cu zi, nu pentru alte achiziții, fie ele și de ordin alimentar. De exemplu, poți cumpăra pâine, lapte, ouă dar chipsurile nu sunt o necesitate, la fel și băuturile răcoritoare. Beneficiarii pot să plătească și mese calde la cantine sau alte unități de alimentație publică!

Amenzi uriașe pentru cine nu folosește corect voucherele sociale

Autoritățile parcă au prevăzut că lucrurile nu se vor desfășura așa cum trebuie, motiv pentru care au adoptat sancțiuni dure pentru cei care folosesc voucherele în alte scopuri decât cele pentru care au fost create.

Prin urmare, vânzarea vocherelor în schimbul unei sume de bani e sancționată cu amendă între 7.650 lei și 10.200 lei, iar firmele sau cantinele care vor oferi bani în schimbul voucherelor vor fi și ele amendate cu o sumă mare, respectiv o amendă situată între 7.650 lei și 10.200 lei.

În aceeași ordine de idei, unitățile care vând produse persoanelor ale căror vouchere nu le aparțin riscă amenzi între 10.200 și 17.650 lei.

Nu în ultimul rând, firmele emitente care nu alimentează la timp cardurile vor fi cel mai aspru sancționate, cu amendă de 35.700 de lei.

Ce trebuie să faci dacă ai nevoie de voucher social, dar n-ai primit

„Dacă vă numărați printre persoanele eligibile, așa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către dumneavoastră de către angajații Poștei Române, fără să fie nevoie să demarați dumneavoastră vreo procedură în acest sens.

În cazul în care îndepliniți criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranșa nu veți intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat oficiu poștal, de unde veți primi îndrumări”, explică autoritățile guvernamentale.

La nivel național, potrivit Guvernului, peste 2,5 milioane de persoane primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare și mese calde în valoare de aproximativ de 3 miliarde de lei

Citește și: