Vloggeri și influencerii, amendați de CNA: noua lege care va îngropa vedetele din online

de: Alexandru Puiu
14 07. 2022

Noua Lege a audiovizualului se va lăsa cu amenzi costisitoare pentru vloggeri și influencerii din online-ul românesc. CNA va avea responsabilitatea să sancționeze derapajele vedetelor de pe internet, iar unii dintre ei ar putea chiar să rămână și fără cont.

Până la momentul de față, vloggeri și creatori de conținut de pe YouTube, Facebook, Instagram sau TikTok nu puteau fi sancționați în nicio formă pentru ceea ce postau pe internet. Legea actualizată a Audiovizualului remediază acest lucru și, mai mult decât atât, introduce posibilitatea autorităților române de a solicita unor companii precum Google date ca să să afle cine se află în spatele unui cont.

Legea este simplă, realitatea, complicată

Pe hârtie, lucrurile sunt clare. De acum înainte, CNA poate să de amenzi vedetelor de pe internet și, în anumite cazuri, să ceară suspendarea contului pentru un an de la platformele care găzduiesc acel conținut. În practică, însă, nu există nicio metodă la această oră pentru ca miile de vloggeri și influenceri să poate fi monitorizați de forul audiovizual. Rămâne să vedem aceste detalii când vor fi publicate normele de aplicare pentru noua lege promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial.

Ce acțiuni se sancționează, conform Pagina de Media:

– incitări explicite la violenţă sau la ură împotriva unui grup de persoane ori a unui membru al unui grup pe considerente, precum sex, rasă, culoare, origine etnică sau socială, caracteristici genetice, limbă, religie sau convingeri, opinii politice sau de altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, avere, naştere, dizabilităţi, vârstă, orientare sexuală sau boală cronică contagioasă ori necontagioasă;

– instigări publice la săvârşirea de infracţiuni de terorism sau aduc atingere ori prezintă un risc serios şi grav de a aduce atingere securităţii sau sănătăţii publice, inclusiv securităţii şi apărării naţionale.

Amenzile, în funcție de gravitate, sunt între 2000 și 30.000 de lei pentru cei care încalcă legea. Dacă există un creator de conținut online anonim din România, iar YouTube, de exemplu, refuză să ofere date care să faciliteze identificarea lui, există riscul unor amenzi de 6000 de euro pe zi pentru platforma care nu a oferit informațiile suplimentare.