Hărțuirea cibernetică, pedepsită mai aspru în această țară: câți ani de închisoare riști

Hărțuirea cibernetică, pedepsită mai aspru în această țară: câți ani de închisoare riști

Sinuciderea vedetei din „Terrace House”, Hana Kimura, i-a determinat pe parlamentari să înăsprească pedepsele pentru hărțuirea cibernetică.

Insultarea pe cineva online i-ar putea aduce unei persoane din Japonia o pedeapsă de un an de închisoare, în temeiul unui amendament la codul penal al țării, adoptat joi dimineață.

După sinuciderea aparentă a Hanei Kimura și o amendă de 9.000 yeni (în jur de 81 de dolari) pentru unul dintre bărbații acuzați că a agresat starul din Terrace House în 2020, oficialii guvernamentali au început o revizuire a legilor japoneze privind hărțuirea cibernetică. Conform versiunii anterioare a codului penal al țării, pedeapsa pentru postarea de insulte online era o amendă de 10.000 yeni sau mai puțin și mai puțin de 30 de zile de închisoare. Acum, legea permite sancțiuni financiare de până la 300.000 ¥ sau aproximativ 2.200 de dolari.

Hărțuirea cibernetică, pedepsită mai dur în Japonia

În ciuda presiunilor din partea cetățenilor asupra guvernului pentru a combate hărțuirea cibernetică, proiectul de lege care a introdus modificarea a fost controversat. CNN raportează că a fost adoptată abia după ce Partidul Liberal Democrat, aflat la guvernare, a adăugat o prevedere care cere guvernului să revizuiască legea în trei ani pentru a examina impactul acesteia asupra libertății de exprimare. După cum subliniază The Verge, există, de asemenea, îngrijorări că legea nu este suficient de specifică cu privire la ceea ce înseamnă o insultă.

Codul penal al țării definește insultele ca un efort de a înjosi pe cineva fără a face referire la fapte specifice despre el – defăimarea, dimpotrivă, include referire la trăsături specifice.

„Trebuie să existe un ghid care să facă o distincție cu privire la ceea ce se califică drept insultă”, a declarat Seiho Cho, un avocat penal din Japonia, pentru CNN. „În acest moment, chiar dacă cineva îl numește idiot pe liderul Japoniei, atunci poate că, prin legea revizuită, ar putea fi catalogată drept o insultă”.