Vladimir Putin, reacție dură după sancțiunile impuse de Europa. Ce riscă să pățească țările din blocul comunitar

de: Cătălina Burghelea
17 05. 2022

Vladimir Putin susține că este imposibil ca Europa să renunţe rapid la petrolul rusesc. Liderul de la Kremlin avertizează că lipsa aprovizionării cu energie din Rusia este un risc pentru UE, avertizând că blocul comunitar va plăti cele mai scumpe preţuri la energie din lume! În același timp, președintele rus a promis ajutor din partea statului pentru producătorii interni de petrol.

Vladimir Putin avertizează Europa

Țările membre UE vor să propună un embargo petrolier asupra Rusiei din cauza războiului din Ucraina. Numai că discuţiile au eşuat ca urmare a veto-ului Ungariei, stat puternic dependent de importurile de petrol rusesc. În acest context, preşedintele Vladimir Putin a insistat că este imposibil ca unele națiuni europene să renunţe rapid la petrolul rusesc. Politica energetică a Uniunii Europene reprezintă o „sinucidere economică”, este avertismentul său, notează TASS.

„Evident, unele state UE, în a căror balanţă energetică ponderea hidrocarburilor ruseşti este deosebit de mare, nu vor putea renunța la petrolul nostru pentru o perioadă lungă”, a precizat șeful statului rus.

Cele mai scumpe preţuri la energie din lume

Potrivit acestuia, prin renunţarea la aprovizionarea cu energie rusă, Europa riscă să plătească cele mai scumpe preţuri la energie din lume pe termen lung, în timp ce competitivitatea industriei sale va fi subminată. Vladimir Putin a avertizat că sancţiunile occidentale au alimentat inflaţia europeană.

Ce promite liderul rus

Federația Rusă se confruntă cu o scădere a producţiei de petrol, situație nemaiîntâlnită de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, din cauza măsurilor occidentale, care complică foarte mult vânzarea petrolului rusesc la nivel mondial. Chiar Putin a admis că există „schimbări tectonice” pe piețele petroliere și că nu mai este posibil „să faci afaceri după vechiul model”. Astfel, liderul de la Kremlin a promis ajutor din partea statului pentru producătorii interni de petrol, inclusiv facilitarea accesului la împrumuturi şi asigurări.

Sancțiunile globale au fost impuse Rusiei în timpul războiului ruso-ucrainean, de către un număr mare de țări, inclusiv Statele Unite și Uniunea Europeană, ca urmare a invaziei care a început în luna februarie 2022.

Ordin pentru țările „neprietenoase”

La sfârșitul lunii martie, Putin a spus că „țările neprietenoase” – cele care au introdus sancțiuni împotriva Rusiei – trebuie să plătească în ruble pentru livrările de gaze, după ce au înghețat activele valutare ale băncii centrale ruse, ca urmare a conflictului din Ucraina. Iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit „ostile” toate aceste națiuni, întrucât duc un conflict pe plan diplomatic, politic şi economic împotriva Moscovei.