Totul despre Nikolai Patrușev, omul de care Vladimir Putin ascultă. Ar putea să îi ia locul liderului de la Kremlin

Totul despre Nikolai Patrușev, omul de care Vladimir Putin ascultă. Ar putea să îi ia locul liderului de la Kremlin

Vladimir Putin a devenit cel mai controversat și blamat lider al momentului, după ce a ordonat invadarea Ucrainei în dimineața zilei de 24 februarie. În cercul său de prieteni se află Nikolai Patrușev, omul de care președintele rus ascultă și cel care l-ar putea înlocui la cârma țării. Iată ce scrie presa străină despre acest oficial controversat.

Cine este Nikolai Patrușev, omul în care Putin are încredere

Nikolai Patrușev este apărătorul suprem al războiului din Ucraina, consideră SUA întruchiparea diavolului şi vrea să facă economia rusă complet suverană. Acesta este „super-şoimul” Rusiei, omul din umbră care modelează viziunea asupra lumii a lui Vladimir Putin, scrie publicația belgiană Le Vif.

În momentul în care președintele Rusiei a convocat Consiliul de securitate la 21 februarie, majoritatea membrilor au înțepenit de frică. Unul câte unul, înalţi funcţionari şi guvernatori, cu vocea tremurândă şi înghiţindu-şi cuvintele, se angajează să susţină proiectul ambițios al lui Putin de recunoaştere a Republicilor populare Doneţk şi Lugansk. Adică războiul din Ucraina.

Vladimir Putin și Nikolai Patrușev
Vladimir Putin și Nikolai Patrușev

Oficialul rus face parte din categoria super-şoimilor

Atunci, unul dintre puţinii oratori care aveau zâmbetul pe buze a fost secretarul Consiliului de securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev. Presa străină scrie că el susţine total ideea recunoaşterii Republicilor populare şi că Rusia trebuie să meargă înainte, indiferent de consecințe. Rusul face parte din categoria „super-şoimilor”, o expresie folosită pentru a descrie persoanele care susţin poziţii deosebit de agresive sau dure în conflict.

Susține total războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina, spune Patrușev, a fost „orchestrat de Statele Unite”. Negocierile de pace nu mai servesc la nimic: „Obiectivul secret al SUA nu este nimic altceva decât prăbuşirea Federaţiei Ruse. Deci, nu există altă opţiune”.

În vreme ce majoritatea înalţilor gradaţi tremură la perspectiva unui conflict, Nikolai Patruşev pare să se bucure. La fel ca ceilalţi siloviki („oamenii puternici”, nume folosit pentru a-i desemna pe conducătorii serviciilor de securitate ruseşti), omul lui Putin este de mult timp partizanul unei acţiuni în forţă.

S-a făcut remarcat în FSB

Despre Patruşev se știe că este un inginer care, în anii ’90, s-a făcut remarcat în serviciul de informaţii FSB, succesorul KGB. Când Vladimir Putin a devenit premierul Rusiei în 1999, Nikolai a fost pus director. Acesta declară fără perdea că serviciile de informaţii sunt „noua aristocraţie a Federației Ruse”. În opinia sa, Rusia are nevoie de oameni „pragmatici și duri”, capabili să facă faţă „contradicţiilor şi ameninţărilor emergente” şi care ştiu ce înseamnă „spiritul de serviciu public”.