Viitorul Facebook și Instagram în Europa: ce spune compania Meta
Meta nu are „absolut nicio dorință de a se retrage din Europa”. Compania a emis declarația într-o postare pe blog pe care a publicat-o marți, după ce unele instituții de presă au publicat rapoarte în care susțin că a „amenințat” să retragă Facebook și Instagram de pe continent, pe fondul incertitudinii cu privire la faptul dacă SUA și Uniunea Europeană vor fi de acord să înlocuiască acordul de confidențialitate transatlantică.
„Amenințarea” făcută de Meta a venit sub forma unei dezvăluiri pe care compania a făcut-o în ultimul său raport de câștiguri. Publicat săptămâna trecută, documentul arăta că Meta „probabil nu va mai putea oferi un număr dintre cele mai importante produse și servicii ale noastre, inclusiv Facebook și Instagram, în Europa”, dacă SUA și Uniunea Europeană nu ar ratifica un nou acord de transfer de date.
Compania părea că nu putea depinde de alte mecanisme existente. Meta a emis avertismente similare în trecut, dar a făcut acest lucru fără a denumi în mod specific Facebook și Instagram.
Meta spune că nu are nicio intenție să retragă Facebook și Instagram din Europa
În centrul temerilor Meta cu privire la viitorul său pe continentul european se află acordul Safe Harbour Agreement și Privacy Shield. Ambele au fost anulate de Curtea Europeană de Justiție în ultimii ani, din cauza temerilor cu privire la ceea ce se întâmplă cu datele cetățenilor UE, odată ce acestea sunt pe serverele din SUA.
După cum subliniază compania, nu este singura afacere care se confruntă cu incertitudinea dacă oficialii pot fi de acord cu un înlocuitor. Cel puțin alte 70 de companii și-au exprimat îngrijorări similare.
„Vrem să vedem drepturile fundamentale ale utilizatorilor din UE protejate și dorim ca internetul să continue să funcționeze așa cum a fost intenționat: fără fricțiuni, în conformitate cu legile aplicabile – dar nelimitat de granițele naționale”, a spus compania.
În cea mai mare parte, parlamentarii europeni păreau să salute perspectiva ca Meta să părăsească piața UE.
„Pot confirma că viața este foarte bună fără Facebook și că am trăi foarte bine fără Facebook”, a spus ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, când a fost rugat să comenteze posibilitatea ca Meta să retragă Facebook și Instagram din Europa. „Giantii digitali trebuie să înțeleagă că Europa va rezista și își va afirma suveranitatea”.