07 feb. 2022 | 16:35

UE și giganții tehnologici dau mâna: ce vor face Google și Meta ca să combată ura pe internet

ACTUALITATE
UE și giganții tehnologici dau mâna: ce vor face Google și Meta ca să combată ura pe internet

 Miniștrii europeni de justiție și giganții tehnologici Google și Meta au convenit de curând că este nevoie de un cadru legal clar pentru a intensifica cooperarea împotriva urii online, conform ministrului justiției al Franței.

Rețelele de socializare și platformele online se confruntă cu o serie de propuneri legislative de ambele maluri ale Atlanticului, care le vor cere să facă mai mult pentru a contracara discursul instigator la ură și dezinformarea online, potrivit Reuters.

În UE, Digital Services Act i-ar obliga pe giganții tehnologiei să facă mai mult pentru a combate conținutul ilegal de pe platformele lor, cu amenzi de până la 6% din cifra de afaceri globală pentru nerespectare.

Google și Meta vor să combată ura online

„Este timpul să adoptăm o legislație a UE, astfel încât platformele să nu aibă ultimul cuvânt”, a spus Eric Dupond-Moretti, care a găzduit întâlnirea în orașul Lille, din nordul Franței. „Avem nevoie de un cadru clar, precis, care să respecte libertatea de exprimare”.

Consilierul juridic principal al Google, Kent Walker, care a participat la întâlnire, a declarat pentru Reuters într-un comentariu trimis prin e-mail că gigantul tehnologic a salutat planurile UE de a facilita schimbul de dovezi digitale.

„Credem că regulamentul e-Evidence creează un precedent internațional pozitiv pentru susținerea nevoilor de aplicare a legii, asigurând, în același timp, confidențialitatea și procesul echitabil pentru utilizatori”, a declarat Walker, președinte, Global Affairs și Chief Legal Office la Google.

Twitter, însă, nu a trimis un reprezentant, iar Dupond-Moretti a criticat acest lucru înaintea întâlnirii.

„Un scaun va fi gol, iar în fața acestui scaun va fi eticheta Twitter, pentru a arăta că nu sunt acolo”, a spus el.

Twitter a spus că stau departe din cauza propriilor reguli COVID, dar că s-a angajat pe deplin să coopereze cu autoritățile pentru a face internetul mai sigur.

Luna trecută, Twitter a pierdut o luptă împotriva discursului instigator la ură în Franța, judecătorii spunând că trebuie să dezvăluie detalii despre ceea ce face pentru a combate ura online din țară.