VIDEO Stare de asediu în Irak și revoluție pe străzi. Iran şi-a închis graniţa şi a suspendat toate zborurile către Bagdad
Tensiuni mari în Irak. Susţinătorii liderului şiit Moqtada al-Sadr au invadat Parlamentul din Bagdad, pătrunzând în Zona Verde ultrasecurizată care adăposteşte instituţiile guvernamentale şi ambasadele, cu scopul de a denunţa candidatura la postul de premier propusă de tabăra politică adversă. Pentru a-i intimida pe manifestanți, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene.
Criză politică majoră în Irak
Update 30 august, ora 17.30. Iranul şi-a închis graniţa cu Irak şi a oprit toate zborurile către capitala Bagdad, a anunțat un oficial de rang înalt. Această țară a devenit scena violenţelor după anunţul liderului şiit Moqtada al-Sadr privind retragerea sa din politică.
„Graniţa cu Irakul a fost închisă. Din cauza problemelor de siguranţă, este necesar ca iranienii să se abţină de la a călători în Irak până la o nouă notificare”, a spus ministrul adjunct de Interne al Iranului, Majid Mirahmadi, pentru televiziunea de stat.
De asemenea, Iranul a oprit toate zborurile către Irak „până la noi ordine, din cauza tulburărilor în curs”: „Încercăm să organizăm un zbor de urgenţă pentru a aduce înapoi iranienii din Irak şi Bagdad, care se află în prezent pe aeroport. Sperăm să îi evacuăm astăzi”.
15 susţinători ai lui Moqtada al-Sadr au fost împuşcaţi, luni, în Zona Verde din Bagdad, devenită scena violenţelor de la anunţul „retragerii sale definitive” din politică, potrivit unui nou raport furnizat de surse medicale pentru AFP. Totodată, aproximativ 350 de manifestanţi au fost răniţi, unii fuseseră împuşcaţi, alţii inhalaseră gaze lacrimogene.
Update 29 august, ora 22.41. Palatul prezidențial și Guvernul din zona centrală a orașului Bagdad sunt ținta unor rachete, transmite Al Arabiya, care citează surse locale. De asemenea, sunt menționate elicoptere deasupra capitalei, în Zona Verde, unde se află sediile mai multor instituții cheie din țară. Potrivit jurnaliștilor irakieni, un atac ar fi lovit cartierul Forțelor populare de mobilizare.
Update 29 august, ora 19.12. Irakul a declarat stare de asediu în toată țara. Anunțul a fost făcut de către Comandamentul operațiilor comune al Armatei și ordinul rămâne în vigoare până la noi decizii. Miliția personală a clericului șiit Muqtada al-Sadr a fost văzută cum patrulează cu arme de calibru mediu în interiorul Pieței Tahrir din Bagdad, la câțiva metri de zona centrală a capitalei. Potrivit primelor informații, două persoane ar fi fost ucise, iar alte 19 au fost rănite.
Update 29 august, ora 16.57. În capitala irakiană Bagdad a fost instituită stare de asediu, după ce susținătorii politicianului Muqtada Sadr au pătruns în Zona Verde. Zeci de susținători ai lui Muqtada Sadr au luat cu asalt Guvernul și Palatul Prezidențial, la scurt timp după ce oficialul și-a anunțat retragerea din politică. Poliția a folosit tunuri cu apă pentru a dispera mulțima furioasă. Starea de asediu a fost instituită de armată la ora 15:30 (12:30 GMT), relatează Reuters. La începutul zilei, Sadr a făcut anunțul neașteptat.
„Mai devreme am decis că nu voi interveni în afacerile politice. Iar acum anunț retragerea mea definitivă (din politică) și închiderea tuturor instituțiilor (aparținând mișcării Sadr)”, a precizat clericul pe Twitter.
Decizia survine în contextul în care susținătorii săi au protestat mult timp, susținând apelul său la dizolvarea parlamentului irakian, care a cunoscut 10 luni de blocaj, reprezentând cea mai lungă perioadă în care Irakul a rămas fără guvern.
Știrea inițială: Sute de manifestanți, majoritatea susținători ai liderului șiit irakian Muqtada al-Sadr, au pătruns în Zona Verde puternic fortificată, în semn de protest față de nominalizarea unui bloc rival pentru funcția de prim-ministru. Niciun politician nu a fost prezent în Parlament când lumea a luat cu asalt Zona Verde de înaltă securitate a capitalei, unde se află clădiri guvernamentale și misiuni diplomatice.
Protestatarii se opun candidaturii lui Mohammed Shia al-Sudani, un fost ministru și guvernator provincial, desemnat pentru funcția de premier de Cadrul de coordonare pro-Iran.
Parlamentul din Bagdad, luat cu asalt de protestatari
Premierul Mustafa al-Kazimi a făcut apel la protestatari „să se retragă imediat” din Zona Verde, avertizând că polițiștii vor veghea la protecţia instituţiilor de stat şi a misiunilor străine. De asemenea, oamenii legii vor împiedica orice atingere la securitate şi ordine. Dar oamenii revoltați nu au ascultat de oficial și au luat cu asalt legislativul.
Un parlamentar irakian a anunțat că se analizează posibilitatea de a adopta o lege privind expulzarea forțelor turcești de pe teritoriul țării, explicând că inamicii și-au extins prezența în Irak prin înființarea de baze militare și cazărmi în regiunea Kurdistan.
De ce este revoluție
Între timp, armata turcă își continuă atacurile cu avioane de război și drone în interiorul Irakului. Tot mai multe trupe terestre staționează în bazele militare din regiunea Kurdistan, totul sub mesajul luptei împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizație considerată teroristă. Relațiile dintre cele două țări vecine sunt tensionate tocmai din această cauză.
Criza politică este totală în Irak, la 10 luni după alegerile legislative din octombrie 2021. Tratativele pentru formarea unui guvern şi numirea unui premier s-au prelungit la nesfârşit în această ţară multiconfesională, unde aceleaşi figuri domină scena publică din 2003, de la căderea preşedintelui Saddam Hussein.
Inclusiv după încheierea războiului împotriva grupării teroriste Stat Islamic (ISIS), care este încă activă în Irak şi comite atacuri, circa 2.500 de militari americani mai staţionează aici. SUA folosesc, de asemenea, bazele forţelor de securitate din Irak, care fuseseră lovite de mai multe ori cu rachete.