22 iul. 2022 | 15:54

Noi proteste în Sri Lanka. Actualul președinte al țării a scos armata pe străzi

ULTIMA ORĂ
Noi proteste în Sri Lanka. Actualul președinte al țării a scos armata pe străzi

Situație critică în Sri Lanka. Țara asiatică se confruntă cu o criză fără precedent. Autoritățile au aertizat cu privire la lipsa mâncării și dă asigurări că Executivul va cumpăra cantitatea de îngrășământ necesară pentru următorul sezon agricol, pentru a crește productivitatea.

Alertă în Sri Lanka. Oamenii nu mai au ce mânca

Update 22 iulie, ora 15.47. Poliția și armata din Sri Lanka au intervenit în forță ca să-i îndepărteze pe protestatarii anti-guvernamentali adunați în fața clădirii prezidențiale din capitala Colombo. Peste 1.000 de oameni ai legii au acționat brutal împotriva demonstranților. Manifestanţii cer demisia noului preşedinte Ranil Wickremesinghe, pe care îl consideră un aliat al lui Gotabaya Rajapaksa.

Fostul premier Ranil Wickremesinghe a depus, miercuri, jurământul oficial în calitate de președinte al Sri Lanka și a emis un ordin prin care a cerut armatei să mențină ordinea publică.

Update 18 iulie, ora 17.49. Preşedintele interimar din Sri Lanka a instituit stare de urgenţă, pe fondul profundelor tensiuni politice din această ţară asiatică. Ranil Wickremesinghe, care este și premier, a depus, vinerea trecută, jurământul ca lider interimar. Noul președinte al Sri Lanka urmează să fie ales miercuri, iar Wickremesinghe este unul dintre cei doi candidaţi cu cele mai mari şase de câștig. În total, sunt patru nume care aspiră la funcția de șef al statului. Însă, unii protestatari cer şi demisia lui Wickremesinghe, considerându-l un aliat al lui Gotabaya Rajapaksa, care a fugit din țară.

Ranil Wickremesinghe a decretat stare de urgență în Sri Lanka, înaintea alegerilor din 20 iulie pentru postul de președinte rămas vacant după demisia lui Gotabaya Rajapaksa.

„Este ceva oportun, deci să facem asta în interesul securităţii publice, pentru protecţia ordinii publice şi menţinerea aprovizionărilor comunității noastre”, a anunțat Ranil Wickremesinghe.

Update 15 iulie, ora 10.00. Preşedintele parlamentului din Sri Lanka, Mahinda Yapa Abeywardena, a anunțat că demisia lui Rajapaksa, trimisă prin e-mail, a fost acceptată. Premierul Ranil Wickremesinghe va fi învestit preşedinte interimar până la alegerea unui nou şef de stat. Prim-ministrul fusese numit preşedinte interimar, miercuri, după fuga lui Rajapaksa din ţară, dar acum trebuie numit din nou în funcţie, având în vedere că demisia a fost acceptată în mod oficial. Parlamentul de la Colombo se va reuni, sâmbătă, pentru a decide data la care legislativul cu 225 de locuri îl va alege pe noul lider al țării.

Update 14 iulie, ora 18.04. Preşedintele fugar din Sri Lanka şi-a trimis demisia prin e-mail, au anunțat două surse guvernamentale, după ce Gotabaya Rajapaksa a fugit în Singapore, în urma protestelor de amploare care zguduie ţara. Nu se ştie dacă scrisoarea va fi acceptată sub formă de e-mail, au adăugat sursele citate.

Update 14 iulie, ora 11.47. Protestatarii au luat cu asalt biroul premierului din Sri Lanka, desemnat președinte interimar, ieșind din nou pe străzile capitalei și cerând înlăturarea liderilor de vârf, deoarece termenul limită pentru demisia promisă a președintelui nu a fost respectat. Gotabaya Rajapaksa a fugit din țară, refugiindu-se în Maldive.

Update 13 iulie, ora 12.38. Premierul Ranil Wickremesinghe a fost desemnat preşedinte interimar în Sri Lanka, în condiţiile în care Gotabaya Rajapaksa a fugit în străinătate, a anunţat șeful parlamentului, Mahinda Yapa Abeywardana.

„Din cauza absenţei sale din ţară, preşedintele Rajapaksa mi-a spus că l-a desemnat pe prim-ministru pentru a acţiona ca preşedinte, conform Constituţiei”, a declarat oficialul.

Update 13 iulie, ora 10.49. Autoritățile au declarat stare de urgență în Sri Lanka. Polițiștii folosesc gaze lacrimogene pentru a-i îndepărta pe protestatarii care au luat cu asalt instituțiile statului. Sky News anunță că este stare de asediu într-o provincie vestică. Manifestanții au devastat biroul premierului Ranil Wickremesinghe, în timp ce președintele Gotabaya Rajapaksa a fugit în Maldive.

Știrea inițială: Chiar în urmă cu un an se dăduse o hotărâre de la președintele Gotabaya Rajapaksa. Acesta interzisese toate îngrășămintele chimice care au redus drastic recoltele și, deși guvernul a anulat interdicția, încă nu s-au făcut importuri consistente.

„Deși s-ar putea să nu fie timp pentru a obține îngrășământ pentru acest sezon mai-august, se iau măsuri pentru a asigura stocurile necesare pentru sezonul septembrie-martie. Îndemn sincer toată lumea să înțeleagă gravitatea situației”, a declarat prim-ministrul Ranil Wickremesinghe într-un mesaj pe Twitter târziu.

Sri Lanka are probleme pe toate planurile. Statul duce o lipsă totală de valută, combustibil și medicamente, iar economia e la pământ.

„Nu are rost să vorbim despre cât de grea este viața. Nu pot să spun cum vor fi lucrurile peste două luni, dar în ritmul ăsta s-ar putea să nu fim aici.”, spune o femeie de 60 de ani care vinde fructe și legume în piața Pettah din Colombo.

Citește și: SUA oferă cel mai mare ajutor economic și militar de până acum Ucrainei. Gestul Americii ar putea schimba soarta Kievului

Cozile sunt interminabile la produsele din magazine, care vin cu rația și care ajung doar în casele anumitor locuitori, iar de cele mai multe ori sunt insuficiente și pentru aceștia.

„Au fost aduse doar aproximativ 200 de butelii pentru 500 de oameni”, a spus Mohammad Shazly, un locuitor care a povestit că stă la coadă pentru a treia zi în speranța că ar putea pune mâna și el pe o butelie ca să poată găti mâncare pentru familia lui cu cinci membri.

„Nu putem face nimic. Ultima opțiune? Fără mâncare vom muri. Asta se va întâmpla sută la sută.”, a afirmat bărbatul.

Inflația din Sri Lanka a atins 29,8% în aprilie, iar prețurile alimentelor au crescut cu 46,6% față de anul precedent.

Citește și: Au apărut noi dovezi ale masacrului din Bucha. Imaginile arată cel puțin 8 execuții. Ce a mărturisit un supraviețuitor