Criză economică fără precedent în Sri Lanka. Oamenii spun că vor muri curând fără mâncare

Criză economică fără precedent în Sri Lanka. Oamenii spun că vor muri curând fără mâncare

Situație critică în Sri Lanka. Țara asiatică se confruntă cu o criză fără precedent. Autoritățile au aertizat cu privire la lipsa mâncării și dă asigurări că Executivul va cumpăra cantitatea de îngrășământ necesară pentru următorul sezon agricol, pentru a crește productivitatea.

Alertă în Sri Lanka. Oamenii nu mai au ce mânca

Chiar în urmă cu un an se dăduse o hotărâre de la președintele Gotabaya Rajapaksa. Acesta interzisese toate îngrășămintele chimice care au redus drastic recoltele și, deși guvernul a anulat interdicția, încă nu s-au făcut importuri consistente.

„Deși s-ar putea să nu fie timp pentru a obține îngrășământ pentru acest sezon mai-august, se iau măsuri pentru a asigura stocurile necesare pentru sezonul septembrie-martie. Îndemn sincer toată lumea să înțeleagă gravitatea situației”, a declarat prim-ministrul Ranil Wickremesinghe într-un mesaj pe Twitter târziu.

Sri Lanka are probleme pe toate planurile. Statul duce o lipsă totală de valută, combustibil și medicamente, iar economia e la pământ.

„Nu are rost să vorbim despre cât de grea este viața. Nu pot să spun cum vor fi lucrurile peste două luni, dar în ritmul ăsta s-ar putea să nu fim aici.”, spune o femeie de 60 de ani care vinde fructe și legume în piața Pettah din Colombo.

Citește și: SUA oferă cel mai mare ajutor economic și militar de până acum Ucrainei. Gestul Americii ar putea schimba soarta Kievului

Cozile sunt interminabile la produsele din magazine, care vin cu rația și care ajung doar în casele anumitor locuitori, iar de cele mai multe ori sunt insuficiente și pentru aceștia.

„Au fost aduse doar aproximativ 200 de butelii pentru 500 de oameni”, a spus Mohammad Shazly, un locuitor care a povestit că stă la coadă pentru a treia zi în speranța că ar putea pune mâna și el pe o butelie ca să poată găti mâncare pentru familia lui cu cinci membri.

„Nu putem face nimic. Ultima opțiune? Fără mâncare vom muri. Asta se va întâmpla sută la sută.”, a afirmat bărbatul.

Inflația din Sri Lanka a atins 29,8% în aprilie, iar prețurile alimentelor au crescut cu 46,6% față de anul precedent.

Citește și: Au apărut noi dovezi ale masacrului din Bucha. Imaginile arată cel puțin 8 execuții. Ce a mărturisit un supraviețuitor

Citește și: