Criza politică din Bulgaria. Se încearcă formarea unei coaliții guvernamentale

Criza politică din Bulgaria. Se încearcă formarea unei coaliții guvernamentale

Partidul Socialist Bulgar (BSP), deținătorul celui de-al treilea și ultim mandat pentru a încerca să obțină alegerea unui guvern, a început consultările privind această candidatură la 19 iulie, purtând discuții cu partidul We Continue the Change (WCC), cel mai mare grup din actualul Parlament.

O nouă încercare de formare a coaliției guvernamentale

BSP speră să ajungă la un guvern eligibil prin acorduri cu WCC, Bulgaria Democratică și ITN – o reconstrucție, chiar dacă într-o formă modificată, a fostei coaliții de guvernare formate în decembrie 2021.

Liderul BSP, Kornelia Ninova, a declarat că candidatul la funcția de prim-ministru ar trebui să provină din partea WCC, ca cel mai mare grup parlamentar.

Vorbind după discuțiile cu WCC, Ninova nu a precizat când se așteaptă ca un candidat prim-ministru să fie numit și când BSP va oferi un răspuns președintelui Radev cu privire la cel de-al treilea mandat. Ea a recunoscut că au existat diferențe de opinie cu privire la calendarul pentru îndeplinirea sau returnarea celui de-al treilea mandat.

Ninova a declarat că structura și componența unui cabinet propus nu vor fi discutate decât după ce BSP va purta discuții cu ITN și cu Bulgaria Democratică.

Ea a spus că, mai întâi, BSP va încerca să se asigure că există o majoritate care să susțină programul de guvernare și legislativ, iar apoi va avea loc o a doua rundă de discuții privind componența cabinetului propus.

Ninova a declarat că, dacă ITN și Bulgaria Democratică vor fi rapid de acord cu programul de guvernare, discuțiile ar putea trece rapid la o a doua etapă. În cazul în care ar exista dificultăți, lucrurile ar fi amânate.

Ea a spus că WCC a înaintat o singură solicitare, și anume ca mandatul unui guvern să fie suficient de lung pentru ca legislația anticorupție, reforma comisiei anticorupție și alegerea actualului ministru de interne Boiko Rashkov în fruntea acestei comisii să fie aprobate de Parlament.

Co-liderul CMI, Assen Vassilev, a declarat că delegația partidului a avut o „conversație bună” cu BSP.

„Singura condiție pe care am pus-o este să ne asigurăm că există o majoritate anticorupție funcțională în Parlament, care poate fi dovedită în timpul negocierilor prin adoptarea legii privind comisia anticorupție și alegerea dlui Rashkov în fruntea comisiei pentru combaterea corupției. Nu am discutat opțiunile pentru prim-ministru”, a declarat Vassilev.

Cine va fi premier

El a precizat că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru va fi discutată în cadrul Consiliului Executiv și al Consiliului Național al CMI.

Lena Borislavova, șefa de cabinet a prim-ministrului, a declarat la 19 iulie că cheia participării CMI la un guvern desemnat de BSP ca titular de mandat este adoptarea proiectului de lege anticorupție și alegerea lui Rashkov în fruntea comisiei anticorupție.

Acest lucru a însemnat adoptarea proiectului de lege anticorupție fără amendamente, a declarat Borislavova.

Astăzi, 20 iulie, se face o nouă încercare de a aduna o majoritate la o reuniune programată a comisiei parlamentare pentru afaceri juridice și constituționale pentru a discuta prima lectură a proiectului de lege anticorupție.

Borislavova a declarat că până acum nu a existat o majoritate deoarece ITN a refuzat să participe la întâlniri, deoarece avea critici serioase la adresa proiectului de lege și dorea reformularea acestuia.