Viața în străinătate, tot mai grea: românii să se gândească de două ori înainte să plece

de: Mădălina Bahrim
18 08. 2022

Trăim o perioadă marcată de un puternic val inflaționist, iar scumpirile au ajuns să fie o problemă în toată Uniunea Europeană, nu doar în România.

Din nefericire, europenii se confruntă acum cu prețuri din ce în ce mai mari, pe toată linia de consum, de la alimente, carburant, servicii sau alte lucruri stric necesare traiului de zi cu zi. În situațiile în care salariile n-au crescut sau nu au fost majorate cât să fie acoperită rata inflației, avem o scădere a puterii de cumpărare, ceea ce înseamnă că oamenii își permit din ce în ce mai puține lucruri față de perioadele în care inflația nu era atât de agresivă.

Desigur că fiecare economie europeană are particularitățile ei și există peste tot atât avantaje cât și dezavantaje, cert este, în acest moment, că situația e dificilă în blocul comunitar, iar peste cele 19 state ce au adoptat moneda euro urmează să vină vremuri și mai grele.

Printre ele avem marile economii europene, precum Spania sau Germania, acolo unde există numeroase comunități de români, dar și la care mulți dintre noi visează să ajungă, în speranța unui trai mai bun.

Nici străinătatea nu mai e ce-a fost

Ei bine, acest trai mai bun ar urma să fie și aici pus sub semnul întrebării, dat fiind faptul că Banca Centrală Europeană urmează să crească și mai mult dobânda de referință. Asta înseamnă politici monetare mai dure și dificultăți mai mari pentru cei ce doresc să acceseze credite în statele cu monedă euro.

De exemplu, vei fi afectat de măsură dacă vrei să pleci în afară, să te angajezi și să contractezi un credit, poate pentru o casă, o mașină sau un credit de nevoi personale, pentru a trimite banii acasă.

„În acest moment vedem că inflaţia este la un nivel inacceptabil de ridicat, iar în Letonia depăşeşte 20%”, a declarat, de curând, Martins Kazaks, membru al Consiliului guvernatorilor din cadrul Băncii Centrale Europene.

Astfel, Banca Centrală e decisă să scumpească și mai mult dobânda.

„Politica monetară a devenit deja din decembrie mai restrictivă: la început, am redus programele de sprijin şi în ultimele luni am majorat dobânzile, şi vom continua această creştere, cu scopul de a nu permite inflaţiei să se agraveze.

Pentru a lupta contra inflaţiei avem nevoie şi de politica fiscală şi de politica structurală”, a mai spus oficialul.