Veste proastă pentru milioane de români. Cât se vor scumpi gazele, alerta dată de Gazprom

Veste proastă pentru milioane de români. Cât se vor scumpi gazele, alerta dată de Gazprom
La jumătatea lunii iulie Gazprom anunța că debitul va scădea la 33 de milioane de metri cubi pe zi.

Gazprom dă o veste proastă pentru milioane de români! După declanșarea invaziei în Ucraina, din 24 februarie, Rusia intra sub incidența sancțiunilor occidentale. Ca urmare a acestei situații a profitat de dependența Europei de exportul de gaze. Gazprom declara luna trecută că livrările prin conducta Nord Stream 1 către Germania vor scădea la doar 20% din capacitate. Ba mai mult de-atât, recent a dat un nou comunicat de presă, anunțând o nouă creștere a prețului pentru iarna acestui an.

Gazprom dă o veste proastă pentru milioane de români

La jumătatea lunii iulie Gazprom anunța că debitul va scădea la 33 de milioane de metri cubi pe zi. Asta înseamnă, de fapt, o înjumătățire a nivelului de distribuție, deja redus. Motivul invocat de gigantul rus a fost că a trebuit să oprească funcționarea unei turbine de gaz Siemens la o stație de comprimare. Oprirea instalației ar fi fost făcută la instrucțiunile unui organism de supraveghere a industriei.

Tot atunci, și după discursul cancelarului Olaf Scholz care a schimbat atitudinea Germaniei față de Rusia, Germania a declarat că nu vede niciun motiv tehnic pentru ultima reducere. Demersul Gazprom venea în contextul în care Rusia și Occidentul își schimbă lovituri economice. De altfel acest aspect este considerat ca un răspuns la ceea ce Moscova numește operațiunea sa militară specială din Ucraina.

Contractul olandez de gaze a închis în creștere cu 9,95% la aflarea veștii despre ultima lovitură dată Nord Stream 1. Gazoductul, care are o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an, este cea mai mare legătură de gaz rusesc cu Europa.

Dar, iată că zilele acestea Gazprom dă o veste proastă pentru milioane de români, și nu numai. Gigantul rus avertizează că prețurile la gazele naturale din Europa ar putea crește în această iarnă. Conform comunicatului prețul ar ajunge cu 60 % față de nivelurile actuale.

Vezi și: Țara din Europa care ia măsuri draconice pentru a economisi gazele. Ce reguli s-au stabilit

Cât se vor scumpi gazele exportate de gigantul rus?

Producătorul de energie estimează că prețurile ar putea depăși 4 mii de dolari americani pentru o mie de metri cubi, conform comunicatului preluat de Reuters. Acest lucru vine ca urmare a scăderii nivelurilor de export și de producție. Un alt motiv al acestei decizii vine pe fondul continuării sancțiunilor occidentale.

Fluxul de gaze din Rusia a funcționat la niveluri reduse în acest an. Momentul zero a fost închiderea unei linii, în urma invaziei Moscovei în Ucraina. În consecință, prețurile la gaze au crescut vertiginos, iar aceste prețuri amețitoare sunt așteptate să dureze în condițiile în care căldura toridă determină creșterea cererii de energie electrică în multe părți ale Europei.

În general, exporturile de gaze ale Gazprom au scăzut cu 36,2%, la 78,5 miliarde de metri cubi, între 1 ianuarie și 15 august, iar producția a scăzut cu 13,2%, la 274,8 miliarde de metri cubi, comparativ cu anul trecut, se arată în comunicat.

Producția Gazprom a scăzut cu 32,2% până în prezent în august, față de o scădere de 35,8% în iulie în termeni anuali, a declarat Evgheni Suvorov, economist la CentroCreditBank, pe canalul său de Telegram MMI, adăugând că exportul a scăzut cu 59%, de la minus 58,4% luna trecută.