Viața, din ce în ce mai grea și mai scumpă: mâncarea devine un lux
În plin val al scumpirilor, nici alimentele nu scapă de curentul inflaționist. Conform analizelor efectuate de economiști la nivel global, alimentele din întreaga lume au ajuns la cel mai mare preț din ultimul deceniu.
În zilele noastre, a-ți procura hrana a devenit o provocare financiară foarte dificilă, pentru mulți dintre noi. Într-o societate în care salariile sunt tot mai mici sau înregistrează creșteri insignifiante, iar rata inflației este galopantă, mâncarea începe să devină un lux.
Alimentele sunt tot mai scumpe, puterea de cumpărare scade
În momentul în care oamenii primesc aceleași venituri, dar inflația este în ritm alert de creștere, se întâmplă fenomenul deprecierii puterii de cumpărare. Practic, dacă înainte cumpărai 3 kg de carne, 2 pâini, o pungă de făină și câteva dulciuri de 100 de lei, acum mai cumperi doar trei sferturi dintre ele sau chiar mai puțin.
Așa se întâmplă în acest moment cu alimentele, la nivel global. FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În prima lună din anul curent, acest indice a crescut până la 135,7 puncte, de la 134,1 puncte în decembrie.
Practic, Indicele global al prețurilor la produsele alimentare rămâne la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.
Prețul uleiurilor vegetale calculat de FAO a crescut cu 4,2% în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, atingând un nivel record, din cauza deficitului de forță de muncă și a vremii nefavorabile. Prețurile la lactate au urcat cu 2,4% în ianuarie, a cincea lună de creștere consecutivă, cel mai ridicat avans fiind la unt și lapte praf degresat.
Analiștii mai menționează că prețurile la carne au urcat luna precedentă, în timp ce prețurile mondiale la zahăr au scăzut cu 3,1% în ianuarie. Totodată, prețurile la cereale s-au majorat cu doar 0,1% luna precedentă, deși prețul porumbului a crescut cu 3,8%.