Se vaită că o duc greu, dar românii pun bani grei la ciorap: cât au strâns, până acum

Se vaită că o duc greu, dar românii pun bani grei la ciorap: cât au strâns, până acum

Deși traversăm o perioadă dificilă din punct de vedere socio-economic, dar și medical, românii au acumulat economii semnificative în ultimele luni.

În contextul sensibil pe care îl traversăm, românii au început să capete și să dezvolte comportamente mai responsabile în raport cu propriile finanțe.

De asemenea, pe fondul lipsei anumitor modalități de distracție și petrecere a timpului liber, banii au rămas necheltuiți în timpul pandemiei și au ajuns fie în depozitele bancare, fie la ciorap sau la saltea.

Câți bani au economisit românii

Depozitele bancare în monedă națională înregistrează o creștere puternică, de 26%, în decembrie 2021 față de decembrie 2019, până la 165 de miliarde de lei.

De asemenea, conform celor mai recente date furnizate de Banca Națională a României (BNR), se pare că numerarul și conturile curente s-au dublat.

Totodată, creșterea depozitelor populației în valută, de 30%, până la aproximativ 118,8 miliarde de lei, echivalent.

Pentru a-ți face o idee despre cât de strânși la pungă am fost cu toții, în ultima perioadă, trebuie notat faptul că totalul depozitelor bancare ale populației – lei și valută – s-a ridicat la echivalentul a aproape 283,9 miliarde de lei.

Important de menționat este că, în paralel, vorbim și despre o majorare a veniturilor românilor. Concret, veniturile medii ale populației au crescut cu 2,4% trimestru/trimestru și cu 7,6% an/an, până la 5.704 lei lunar în T3 / 2021, mai puțin decât au crescut cheltuielile (4,9% trimestru/trimestru și 11,1% an/an, până la 4.939 lei/lună), potrivit datelor Insitutului Național de Statistică (INS).

Pe de altă parte, să nu uităm faptul că ne confruntăm și cu o rată anuală a inflației foarte pronunțată, care macină lună de lună puterea de cumpărare a românilor și care nu este depășită, din nefericire, de ritmul de majorare al veniturilor populației. Concret, rata anuală a inflației a crescut până la 8,19% în decembrie 2021 și există economiști care nu exclud să se ajungă la 10% în trimestrul 2 din 2022.

Citește și: