03 feb. 2022 | 12:55

Crezi că nemții sau austriecii au o viață de lux? Iată de ce te înșeli amarnic

ACTUALITATE
Crezi că nemții sau austriecii au o viață de lux? Iată de ce te înșeli amarnic

Românii trăiesc cu impresia faptul că în statele din Vestul Europei se trăiește o viață tihnită, cu abundență financiară și fără griji. Ei bine, într-adevăr, acolo nivelul de trai este mai ridicat, iar puterea de cumpărare a oamenilor este mai mare, comparativ cu România, însă nici pe departe viața nu e atât de simplă și liniștită.

În această perioadă, absolut toate economiile europene, de la cele mai prospere și bogate, la cele nevoiașe, traversează o perioadă tulbure din perspectiva socio-economică. Bugetele naționale se află sub mare presiune, aproape toate înregistrează deficite, iar piețele financiare sunt și ele dominate de lipsă de predictibilitate.

Criza pandemică, cea energetică și inflaționistă, împreună cu tensiunile dintre Rusia și Ucraina macină chiar și cele mai puternice națiuni europene, iar cifre foarte grăitoare ne oferă, în acest sens, analiștii de la Eurostat.

Viața e din ce în ce mai scumpă, în toată Europa

Nu doar românii se confruntă cu scumpiri semnificative la toate bunurile și serviciile, la facturi și carburant. Zona euro se află sub un puternic val inflaționist, care pune mare presiune pe bugetele familiilor din țări precum Germania, recunoscută drept motorul economic al Europei.

Rata anuală a inflației în zona euro a atins, în prima lună a anului, un nivel record, de 5,1%. Prin comparație, nivelul inflației de aici era, în ultima lună din 2021, de 5%.

Nivelul înregistrat în ianuarie 2022 depășește cu mult previziunile analiștilor economici, care se așteptau ca această să nu treacă de pragul de 4,4%. Însă se pare că inflația este mai puternică decât se previziona și nici nu are de gând să ne părăsească prea curând.

Analiștii pun evoluția fulgerătoare a inflației în special pe creșterile explozive ale prețurilor din energie. De notat faptul că acestea au înregistrat o apreciere puternică, de 28,6%. Prețurile la energie au urcat mai puternic decât în luna decembrie, când scumpirea a fost de 25,9%.