Vestea proastă pentru românii care așteaptă 200 de lei în plus la salariu: de fapt, banii se vor pierde, iată explicația

de: Mădălina Bahrim
20 05. 2022

După cum știm, statul român a decis să reglementeze legal posibilitatea majorării voluntare a salariului minim pe economie. Concret, angajatorii care doresc, pot majora cu 200 de lei venitul minim, iar banii în plus nu vor fi impozitați. Doar că vestea este bună pentru angajați doar pe jumătate și vom explica în rândurile de mai jos care sunt motivele:

„Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, un act normativ aprobat astăzi prin care Executivul aprobă facilitatea temporară a scutirii de la plata impozitului şi a taxelor pentru majorarea voluntară a salariului minim cu 200 de lei.

Practic, începând cu 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 2.550 de lei lunar, fără a include sporuri sau alte adaosuri, se va duce majorarea la 2.750 de lei lunar, majorare pentru care nu se va datora impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii”, a declarat, de curând, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Cum se vor pierde, de fapt, acești bani

Până aici lucrurile sunt clare, doar că situația se complică, dacă angajații privesc lucrurile în perspectivă. Respectiv, nu prea îi avantajează această măsură pentru perioada pensionării.

Banii fiind neimpozitați, nu se vor plăti contribuții sociale suplimentare. Practic, pensia care va fi oferită de stat, în momentul în care angajatul va părăsi câmpul muncii, nu va reflecta această majorare salarială din prezent.

„În privința pensiei, sumele care sunt luate în calcul sunt cele cărora li se aplică contribuția de asigurare socială (CAS), în valoare de 25% din salariul brut. Astfel, stagiu de cotizare la pensie este format din perioadele în care beneficiarul a plătit cota obligatorie la pensii. Iar cum pentru acești 200 lei primiți în plus nu se rețin niciun fel de taxe, nu vor conta la pensie. Ca o paralelă, nici sumele primite în tichete de masă sau cadou nu sunt luate în calcul pentru stabilirea pensiei deoarece pentru ele nu se plătește CAS”, explică avocatnet.ro.

Exact cum a explicat reprezentantul Guvernului, acești bani reprezintă un colac de salvare oferit în contextul economic actual, marcat de scumpiri și în care există riscul deteriorării puterii de cumpărare.

În cele din urmă, trebuie subliniat faptul că legea în vigoare nu obligă firmele să adopte această măsură. Companiile pot majora salariul, în aceste condiții, doar dacă doresc sau bugetul propriu le permite.

”Angajaţii pot beneficia astfel de o creştere salarială necesară pentru a putea face faţă acestei perioade marcate de creşterea preţurilor la produsele de bază. Categoria de cetăţeni, categoria de români vizată de această măsură face parte din categoria afectată, poate chiar mai greu decât alte categorii, de această perioadă complicată.

Este o măsură care vine în sprijinul angajaţilor, dar, în egală măsură, şi în sprijinul angajatorilor care vor putea să mărească cu 200 de lei salariile angajaţilor cu salarii micii fără a dubla această responsabilitate asumată şi prin taxe şi impozite suplimentare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Executivului.