03 mai 2022 | 14:58

Afaceriștii români din acest domeniu făceau bani grei înainte, în această perioadă: situația s-a schimbat radical

ACTUALITATE
Afaceriștii români din acest domeniu făceau bani grei înainte, în această perioadă: situația s-a schimbat radical

Afaceriștii români din industria hotelieră se bucurau deja de profituri frumoase în alți ani, pe vremea aceasta. Acum însă, după doi ani de pandemie și restricții sistematice asupra industriei ospitalității, turismul e departe de a reveni la nivelul din anul 2019.

Deși încă nu am ajuns nici măcar la jumătatea anului, afaceriștii locali pot să tragă concluziile pentru cifrele pe care le vor înregistra pentru acest an. Din păcate pentru turismul românesc, 2022 nu va fi atât de spectaculos cât se previziona anterior, chiar dacă se vor înregistra creșteri ale cifrelor de afaceri, în raport cu anii 2020 și 2021.

Patronii români au mari probleme

Pe de-o parte, patronii din industria hotelieră încă se confruntă cu scepticismul oamenilor de a rezerva pe termen lung vacanțe. Aceștia se tem de apariția unor evenimente neprevăzute și preferă să plece ad-hoc într-un sejur. Pe de altă parte, vorbim și despre o criză acută de forță de muncă în domeniu.

În industria ospitalității ar fi nevoie de zeci de mii de muncitori, mai ales în sezonul estival, iar sondajele recent efectuate pe piața muncii indică faptul că, deși angajatorii încep să lanseze tot mai multe oferte, candidații continuă să aibă rețineri în a se îndrepta către acest domeniu.

”Turismul românesc într-un an nu înseamnă doar cele trei luni de vară și deja primele 4 luni nu pot să spun că ne dau speranțe că vom depăși 2019 (…)

Și inflația își va arăta efectele. Creșterile de prețuri, utilități, ne afectează extrem de tare și unii indicatori nu vor ieși bine pentru unii operatori. Nu vom reuși să atragem incoming, nu am găsit căi să aducem străini, să vedem străini plimbându-se prin orașle din România.

În ciuda semnelor bune, aș fi mai rezervat în a arunca declarații că va fi cel mai bun an al turismului”, a declarat Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România, în emisiunea Talk News de la Profit News TV.

Referitor la deficitul forței de muncă, oficialul a spus: ”Suntem în căutare, fie tineri, fie ucraineni, așteptăm soluții în privința forței de muncă”.