Vestea bună a dimineții pentru toți românii: se întâmplă cu gazul și suntem primii în Europa
În timp ce întreaga Europă se dă peste cap pentru a obține un anumit nivel de independență energetică în raport cu Rusia, România pare să se afle într-o poziție privilegiată și, cel puțin din acest punct de vedere, să genereze multă invidie în blocul comunitar.
În 2020, dependența Uniunii Europene de importurile de gaze naturale era de 84%. Un an mai târziu, în 2021, a scăzut cu un singur procent, până la 83%. Comparativ cu media europeană, România este țara cu cea mai redusă dependență de gaze naturale, doar 24%, conform datelor publicate de Eurostat. Într-o situație similară se mai află Danemarca (26%) și Țările de Jos (33%), dar în materie de gaz, țara noastră este pe primul loc în Europa la independență energetică.
România, pe ultimul loc la importuri
În timp ce România are nevoie de doar 24% importuri de gaze naturale, mult mai complicată este situația în Malta (104%), Suedia (102%) și Spania (101%). Acestea din urmă nu pot funcționa la niciun nivel fără importuri.
Comparativ cu situația din primul an al pandemiei, foarte multe țări s-au arătat nevoite să amplifice importurile. Față de 2020, cele mai mari creşteri ale dependenţei de importurile de gaze naturale au fost înregistrate în Malta (de la 96% în 2020 până la 104% în 2021, o creştere de opt puncte procentuale), Irlanda (de la 64% până la 71%, creştere de şapte puncte procentuale) şi România (de la 17% în 2020 până la 24% în 2021, o creştere de şapte puncte procentuale).
La polul opus, cu cele mai mari scăderi pe partea de importuri, se pot lăuda Letonia (de la 121% până la 61%, adică o scădere de 59 de puncte procentuale), Austria (de la 73% până la 51%, scădere de 22 de puncte procentuale) şi Slovacia (de la 88% la 69%, scădere de 20 de puncte procentuale).
Din nou, merită avut în vedere că țara noastră ar fi fost de mult timp independentă energetic și s-ar fi transformat într-unul dintre cei mai mari exportatori dacă s-ar fi început exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. Din păcate, cu cât se amână mai mult adoptarea legii offshore, cu atât vom plăti mai mult la factura de gaze naturale.