Când va deveni România independentă față de gazul rusesc. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu

Când va deveni România independentă față de gazul rusesc. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu

Pe fondul războiului din Ucraina, tot mai multe țări europene iau măsuri pentru a reduce dependența de gazul, petrolul și cărbunele din Rusia. În acest sens, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a făcut un anunț de ultim moment. Când va deveni România independentă față de gazul rusesc? Află în rândurile de mai jos.

Când va deveni România independentă față de gazul rusesc?

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și al PSD, a declarat de curând că independența României față de gazul rusesc este asigurată începând de anul viitor: „Nu ne schimbăm viața în funcție de mofturile lui Putin“.

Potrivit estimărilor lui Ciolacu, „legea offshore ar putea trece de Parlament în trei săptămâni“.

„O să o băgăm pe procedură de urgență. A intrat la prima Cameră sesizată, la Senat. Eu estimez în maximum două-trei săptămâni, în funcție de cât stă la Senat, va trece și merge către promulgare“, a spus acesta la RFI.

Întrebat dacă războiul din Ucraina va afecta exploatările din Marea Neagră, liderul social-democraților a oferit următorul răspuns:

„Nu, nu. Dimpotrivă, este un semnal puternic că nu ne schimbăm viața în funcție de mofturile lui Putin (…). Nu cred că un stat trebuie să se lase impresionat de agresiunea unui dictator, dimpotrivă, trebuie să arătăm că noi ne continuăm investițiile și dezvoltarea statului român, în pofida anumitor așa-zise amenințări din partea Rusiei“.

Citește și: Legea offshore a fost depusă în Parlament. În ce constă și ce efecte va avea actul normativ pentru România

Țara noastră „își va asigura consumul“ până în 2026

Chestionat de reporteri dacă PSD susține acum legea offshore, după ce partidul a promovat în 2018 o variantă a legii care a blocat practic orice investiție, Marcel Ciolacu a răspuns:

„Este o abordare în interiorul coaliției și o adaptare la realitatea pe care o trăim cu toții. Eu n-am fost niciodată ipocrit să nu recunosc anumite greșeli pe care le-a făcut PSD. (…) Nu, acea lege a fost o greșeală că nu s-a finalizat, pentru că orice lege este perfectibilă, categoric. Nu a fost dusă la capăt și a fost, poate, folosită ca un instrument de negociere. Nu cunosc toate detaliile și nici nu mă interesează, pentru că cred că PSD a intrat în altă direcție și în altă logică“.

Șeful PSD a precizat, de asemenea, că actuala lege este corectă pentru statul român.

„Am și spus că nu pot să fiu ipocrit și să mă dezic de trecut, n-am făcut-o niciodată și nici nu o s-o fac vreodată, așa este corect. Cred că actuala lege este corectă pentru statul român. Vreau să vă spun că e stipulat foarte clar dreptul de preempțiune a statului român asupra gazelor extrase din Marea Neagră, întâi să fie folosite pentru necesarul României și pe urmă, diferența să fie exportată“, a spus Ciolacu, conform mediafax.ro.

Întrebat dacă este convins de faptul că România va deveni independentă de gazul din Rusia anul viitor, Marcel Ciolacu a afirmat:

„De gazul rusesc, categoric! Investiția de la Caragele și cu actuala investiție din Marea Neagră, fără această investiție care va fi până la sfârșitul anului 2026, România își va asigura consumul“.

Citește și: