Vaticanul a cerut scuze Rusiei, în numele Papei Francisc. Comentariul care a inflamat Moscova

de: Cătălina Burghelea
15 12. 2022

Federația Rusă a transmis, joi, că a primit scuze din partea Vaticanului după comentarii considerate de Moscova „cu încărcătură rasistă” făcute de Papa Francisc, potrivit căruia soldaţi aparţinând minorităţilor etnice cecenă şi buriată sunt „cei mai cruzi” dintre combatanţii din Ucraina.

Vaticanul a „cerut scuze” Rusiei pentru comentariul Papei Francisc

Vaticanul a „cerut scuze” Rusiei pentru comentariul Suveranului Pontif conform căruia anumiți luptători ai săi sunt „cei mai cruzi” din Ucraina. Într-un briefing de presă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a spus că Moscova consideră acum problema închisă şi speră într-un dialog constructiv cu Vaticanul.

„Am primit o scrisoare prin canale diplomatice de la Vatican, care conţine un comunicat oficial din partea cardinalului secretar de stat, Pietro Parolin, în legătură cu declaraţia suveranului pontif”, a declarat Zaharova, adăugând că „secretariatul de Stat al Vaticanului a cerut scuze părţii ruse. Sfântul Scaun are cel mai mare respect pentru toate popoarele Rusiei, demnitatea, credinţa şi cultura lor, precum şi pentru alte ţări şi popoare din lume”.

Potrivit Mariei Zaharova, „abilitatea de a-şi recunoaşte greşelile este din ce în ce mai rară în comunicarea internaţională contemporană. Credem că acest incident s-a încheiat şi sperăm că vom continua cooperarea constructivă cu Vaticanul”.

Ce a spus liderul Bisericii Catolice despre război

Reacția sa vine după ce, la sfârşitul lunii noiembrie, Papa Francisc a declarat că unii dintre combatanţii „cei mai cruzi” ai lui Putin în Ucraina „nu sunt de tradiţie rusă”, ci aparţin unor minorităţi etnice precum „cecenii şi buriaţii”, o referire la popoarele autohtone ale acestor regiuni rusești. Suvernaul Pontif, în vârstă de 85 de ani, a făcut acest comentariu în timp ce vorbea într-un interviu pentru revista iezuită America (22 noiembrie).

Remarca liderului Bisericii Catolice a provocat indignare la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe scriind pe Telegram că „aceasta nu mai este nici măcar rusofobie, este perversiune”.

Cine sunt buriații și cecenii

În toamnă, Kremlinul a fost acuzat că a mobilizat în mod disproporţionat bărbaţi aparţinând minorităţilor etnice din Siberia şi Caucaz pentru a-şi susţine ofensiva în Ucraina. Cecenii provin din sudul Rusiei, în timp ce buriații sunt un grup etnic din estul Siberiei. Ramzan Kadîrov, liderul regiunii cecene, este pro-Kremlin și susține războiul lui Putin.

Invazia rusă declanșată în februarie 2022 a provocat tensiuni între liderul catolic și Patriarhul Chiril, care este șeful Bisericii Ortodoxe din Rusia. De la izbucnirea războiului, două întâlniri oficiale au fost anulate.

Lacrimi în timpul rugăciunii pentru Ucraina

Joia trecută, Papa Francisc  s-a chinuit să vorbească, fiind copleșit de emoție în timp ce se ruga pentru pace în Ucraina. Apărând lângă Treptele Spaniole din centrul Romei, în timpul unei vizite anuale de Crăciun pentru a venera o statuie a Fecioarei Maria, Suveranul a spus: „Mi-ar fi plăcut să aduc mulțumire poporului ucrainean…”. După o pauză de 30 de secunde, acesta a continuat rugăciunea.