Vârsta biologică sau care este vârsta reală a corpului tău: cea mai nou descoperire medicală
Vârsta biologică nu te va ajuta să trăiești pentru totdeauna, dar un „scor ridicat pentru corpul tău” ți-ar putea prelungi viața, spun unii oameni de știință.
Vârsta biologică – o măsură a sănătății care poate fi mai mare sau mai mică decât vârsta cronologică – ar putea ajuta la determinarea calității vieții pe măsură ce înaintezi în vârstă, spun oamenii de știință.
Ideea din spatele vârstei biologice este că celulele și organele tale au vârste care variază față de vârsta ta obișnuită. Mulți oameni de știință care cercetează îmbătrânirea vârsta biologică te poate ajuta să amâni sau să eviți Alzheimer, cancerul, bolile cardiovasculare sau alte boli legate de vârstă. Unii cred, de asemenea, că vârsta biologică poate prezice mai bine durata de viață a unui individ.
Alți oameni de știință sunt de acord că vârsta biologică este importantă, dar nu sunt de acord că poate prezice durata de viață. Ei spun că nu există o modalitate standard de a măsura vârsta biologică și multe dintre instrumentele aflate în dezvoltare nu sunt încă dovedite. În centrul dezbaterii se află speranțele că oamenii își pot prelungi viața schimbându-și comportamentele; o mulțime de companii pariază pe asta.
Vârsta biologică
David Sinclair, profesor de genetică și co-director al Centrului Paul F. Glenn pentru Cercetarea în Biologie a Îmbătrânirii de la Harvard Medical School, se numără printre cercetătorii și antreprenorii care promovează noțiunea de vârstă biologică. El o descrie ca „ca un scor de credit pentru corpul tău”.
Dr. Sinclair are 52 de ani cronologic, dar spune că din punct de vedere biologic seamănă mai mult cu 42. Dr. Sinclair este un co-fondator al unei noi companii care dezvoltă un test de vârstă biologică.
Unii oameni de știință calculează metrica analizând biomarkeri din sânge sau salivă; alți oameni de știință și ingineri o fac comparând indivizi cu modele mai largi de îmbătrânire.
Activitățile care influențează vârsta biologică – cum ar fi somnul, exercițiile și dieta – sunt în esență obiceiurile bune despre care știm deja. Dar, deoarece genele fiecăruia sunt diferite, urmărirea vârstei dumneavoastră biologice ar putea ajuta la determinarea obiceiurilor care sunt cele mai utile și cum să le personalizezi. Pentru o persoană, 10.000 de pași pe zi ar putea fi optimi, în timp ce pentru altcineva 6.000 este cifra optimă.
Oamenii pot încerca, de asemenea, să-și scadă vârsta biologică prin meditație, yoga sau alte moduri de a gestiona eficient stresul. Unii, inclusiv Dr. Sinclair, folosesc suplimente pentru a încerca să se facă mai tineri.
Oamenii de știință care studiază îmbătrânirea speră că, în cele din urmă, oamenii vor putea să-și măsoare cu exactitate vârsta biologică și să descopere pașii care o influențează pentru a preveni bolile cronice și, eventual, pentru a trăi mai mult.
Chiar și așa, unii oameni de știință sunt sceptici cu privire la acest proces. Unii cred că, chiar dacă îți cunoști vârsta biologică, este greu să crezi că ai putea folosi conceptul pentru a te ajuta să trăiești mai mult.
Biologia și inteligența artificială
Alex Zhavoronkov, directorul executiv al Insilico Medicine, care folosește inteligența artificială pentru a dezvolta medicamente care vizează bolile legate de vârstă, spune că vârsta biologică este un concept util pentru dezvoltarea medicamentelor. Dar el spune că se îndoiește că oamenii vor putea folosi comportamente pentru a trăi mai mult, pe baza unor studii asupra duratei de viață în diferite țări din lume.
„Optimizarea extremă a somnului, a exercițiilor și a dietei este puțin probabil să aibă ca rezultat creșterea dramatică a duratei de viață”, spune el.
Interesul tot mai mare pentru vârsta biologică este alimentat de progresele în domeniul epigeneticii, studiul modului în care expresia genelor este afectată de comportamente și de mediu.
Dr. Sinclair de la Harvard dezvoltă un test de vârstă biologică bazat pe modificări chimice ale ADN-ului găsite în celulele de pe partea laterală a obrazului, luate într-un test pe care îl poți face acasă. El plănuiește să-l lanseze cu o nouă companie numită Tally Health.
Dr. Sinclair a fost criticat de alți oameni de știință pentru că a exagerat rezultatele unora dintre descoperirile sale, cum ar fi efectele anti-îmbătrânire găsite în compusul resveratrol, opinii pe care el le respinge.
El spune că nu își exagerează rezultatele cercetării și că cercetarea cu resveratrol a fost publicată în reviste științifice de top. El a co-fondat mai mult de o duzină de companii de biotehnologie și este investit în majoritatea dintre ele, inclusiv în unele care dezvoltă terapii care vizează biologia îmbătrânirii.
Prelungirea vieții și afacerile
InsideTracker de la Segterra Inc., o companie de nutriție personalizată fondată de oameni de știință de la Harvard, Universitatea Tufts și Institutul de Tehnologie din Massachusetts, calculează vârsta biologică solicitând utilizatorilor să facă analize de sânge și analizând probele pentru markeri de afecțiuni precum inflamația, sănătatea inimii și tulburări hepatice sau renale. Cei care testează mai mult decât anii lor primesc recomandări pentru a ajusta dieta, exercițiile fizice și suplimentele.
Multe alte startup-uri din domeniul sănătății oferă teste care pretind să calculeze vârsta biologică, uneori cu puțin sprijin științific, și proiectează suplimente menite să stimuleze tinerețea.
Stephen Roberts, un proprietar de vinărie din Franța, s-a testat la începutul acestui an cu un test de sânge efectuat de compania de biotehnologie GlycanAge Ltd din Marea Britanie. Testul a făcut parte dintr-un efort al domnului Roberts de a-și îmbunătăți sănătatea la vârsta de 51 de ani.
„Eu beau. Uneori fumez, petrec și mănânc ce vreau”, spune el, așa că se aștepta ca vârsta lui biologică să fie mult mai mare decât vârsta lui calendaristică.
El spune că a fost șocat când rezultatele testelor au raportat că vârsta lui biologică era de 24 de ani.
„Prima mea reacție a fost: „Este greșit.” El spune că nu a făcut nicio modificare ca urmare a testului, dar intenționează să testeze din nou mai târziu în acest an.
Gordan Lauc, profesor de biochimie și biologie moleculară la Universitatea din Zagreb, în Croația, și director științific al GlycanAge, spune că rezultatele au sens, având în vedere genetica domnului Roberts – longevitatea se află în familia sa – și stilul de viață, care este probabil mai scăzut… stres decât majoritatea.
Michael Roizen, anestezist și ofițer șef de sănătate emerit la Clinica Cleveland, a creat unul dintre primele calculatoare de vârstă biologică în urmă cu 25 cu ani în baza unui chestionar. L-a vândut companiei de sănătate digitală Sharecare Inc., unde primește opțiuni pe acțiuni în calitate de membru al consiliului consultativ științific al acestuia.
Dr. Roizen are acum o carte și un site web care urmează să fie lansate în toamnă, parte a unei noi companii despre care spune că va avea ca scop să-i ajute pe oameni să înțeleagă cum să trăiască mai mult.
Exercițiul, de exemplu, face mai mult decât să-ți întărească inima, spune el. Studiile arată că antrenarea activează o genă care declanșează o reacție în lanț care crește secreția unei proteine care îmbunătățește memoria. Metodele dumneavoastră de gestionare a stresului pot activa sau opri funcționarea a peste 250 de gene, spune dr. Roizen.
„Alegerile tale au un efect mult mai profund decât doar schimbarea dacă inima ta bate repede sau încet”, spune dr. Roizen.