Universul Star Trek, din ce în ce mai aproape de noi: ce vei putea cumpăra din supermarket, în curând

de: Iulia Kelt
21 11. 2022

Carnea cultivată în laborator există deja de ceva vreme. Totuși, pe rafturile din supermarketuri nu găsești încă acest produs desprins parcă din universul Star Trek.

Treaba asta ar putea să se schimbe, deoarece Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a anunțat în această recent că Upside Foods ar fi reușit să facă un pas în față.

„Consultarea FDA înainte de piață cu firma a inclus o evaluare a procesului de producție al companiei și a materialului celular de cultură realizat prin procesul de producție, inclusiv stabilirea liniilor celulare și a băncilor de celule, controale de producție și a tuturor componentelor și intrărilor”, se arată în declarația oficială.

După cum arată anunțul, asta nu înseamnă că ar trebui să te aștepți să găsești imediat carne cultivată în laborator în magazine.

„Consultarea voluntară înainte de comercializare nu este un proces de aprobare”, a scris, de asemenea, FDA. În schimb, este o confirmare că agenția a revizuit informațiile de siguranță, transmise de Upside Foods, cu privire la siguranța și fabricarea produselor din carne de cultură.

Este, fără îndoială, o veste binevenită pentru companie, care este înființată în California de mai bine de jumătate de deceniu, și până acum nu și-a putut vinde produsele.

„Când aducem produse ca acesta în lume, ne așteptăm ca oamenii să pună o mulțime de întrebări”, a declarat Uma Valeti, CEO și fondator al Upside Foods, pentru Fast Company în noiembrie anul trecut.

Unde poți mânca așa ceva, în prezent

„Pe lângă îndeplinire a cerințelor FDA, inclusiv înregistrarea unității pentru porțiunea de cultură celulară a procesului, firma va avea nevoie de o subvenție de inspecție din partea Serviciului de Inspecție și Siguranță Alimentară al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite pentru unitatea de producție”, notează FDA. „În plus, alimentele în sine necesită o marcă de inspecție de la USDA-FSIS înainte de a putea intra pe piața din SUA.”

În funcție de cât timp durează, s-ar putea să avem în curând șansa de a afla dacă puiul crescut în laborator este într-adevăr la fel de bun ca cel natural.

Până atunci, singura modalitate de a te bucura de o găleată de aripi de laborator este să faci o călătorie în Singapore, singura țară în care carnea de cultură este disponibilă în prezent pentru comercializare.