Carnea crescută în laborator a fost aprobată în SUA. În cât timp va ajunge pe rafturile supermarketurilor

Carnea crescută în laborator a fost aprobată în SUA. În cât timp va ajunge pe rafturile supermarketurilor

Guvernul american a deschis calea pentru ca americanii să poată consuma carne crescută în laborator, după ce autoritățile au considerat că un produs din carne derivat din celule animale este sigur pentru consumul uman.

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) va permite unei companii californiene, Upside Foods, să preleveze celule vii de la pui și să le crească într-un mediu de laborator controlat pentru a produce un produs din carne care nu implică sacrificarea efectivă a niciunui animal.

FDA a declarat că este pregătită să aprobe vânzarea altor tipuri de carne cultivată în laborator, precizând că este „angajată în discuții cu mai multe firme” pentru a face același lucru, inclusiv companii care doresc să crească fructe de mare din celule de viețuitoare marine.

„Lumea se confruntă cu o revoluție alimentară, iar administrația americană pentru alimente și medicamente se angajează să sprijine inovația în aprovizionarea cu alimente”, a declarat Robert Califf, comisarul FDA.

Măsura deschide porțile unei noi piețe alimentare

Având în vedere că Singapore este în prezent singura țară în care produsele din carne cultivată în laborator sunt vândute în mod legal consumatorilor, aprobarea SUA ar putea deschide porțile unei noi piețe alimentare despre care susținătorii spun că este mai eficientă și mai ecologică decât creșterea tradițională a animalelor.

„Vom vedea acest lucru ca fiind ziua în care sistemul alimentar a început cu adevărat să se schimbe”, a declarat pentru Washington Post Costa Yiannoulis, partenerul director al Synthesis Capital, un fond de capital de risc pentru tehnologia alimentară. „SUA este prima piață semnificativă care a aprobat acest lucru – este un lucru seismic și revoluționar.”

Upside Foods, care a fost cunoscută anterior sub numele de Memphis Meats, recoltează celule din țesuturi animale și apoi crește carne comestibilă în bioreactoare. Compania a declarat că carnea cultivată este identică cu carnea crescută în mod convențional.

Va mai dura câteva luni până când carnea cultivată în laborator va inunda supermarketurile americane – fiecare produs va trebui să fie aprobat de autoritățile de reglementare, iar Upside Foods mai trebuie să obțină acordul departamentului american al agriculturii pentru aventura sa.

De asemenea, nu se știe cum vor reacționa consumatorii la perspectiva cărnii provenite dintr-un laborator. Noua generație de înlocuitori de carne pe bază de plante, cum ar fi Impossible Burger, a fost lăudată de mulți, dar nu a revoluționat sectorul, potrivit The Guardian.

Dar industria cărnii de laborator dorește să se poziționeze ca o alternativă ecologică într-o epocă în care există o îngrijorare tot mai mare cu privire la impactul asupra climei al producției de carne, precum și cu privire la problemele legate de creșterea în fabrică și bunăstarea animalelor.

Există peste 150 de companii de carne cultivată în întreaga lume, susținute de investiții de câteva miliarde de dolari, potrivit Good Food Institute.