Una dintre cele mai mari molii din lume: unde a fost descoperită și de ce este un pericol

de: Ozana Mazilu
22 08. 2022

Una dintre cele mai mari molii din lume a fost raportată oficial în SUA pentru prima dată. Deoarece moliile care au o anvergură de 25 de centimetri se găsesc de obicei în pădurile tropicale din Asia, entomologii nu au nicio idee despre cum a ajuns insecta în Washington.

Molia a fost raportată inițial Departamentului de Agricultură de Stat din Washington (WSDA) de către un profesor de la Universitatea din Washington, pe 7 iulie. Exemplarul a fost trimis Serviciului de Investigare a Sănătății Animalelor și Plantelor din cadrul Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), care a confirmat pe 27 iulie că era, după cum se bănuia, o molie imensă.

Una dintre cele mai mari molii din lume, un pericol pentru agricultură

„Acesta este un tip de insectă foarte mare”, a declarat Sven Spichiger, entomolog manager WSDA, într-un comunicat.

„Chiar dacă nu ești în căutarea insectelor, acesta este genul pentru care oamenii își scot telefoanele și îi fac o fotografie – sunt atât de uimitoare!”.

Moliile de Atlas (Attacus atlas) sunt numite după Titan Atlas, din mitologia greacă, datorită dimensiunilor lor colosale. Cu o anvergură a aripilor de peste 25 de centimetri, specia este una dintre cele mai mari lepidoptere din lume, ordinul insectelor care include fluturi și molii.

Specia este considerată un dăunător aflat în SUA, ceea ce înseamnă că este ilegal să obțineți, să adăpostiți, să creșteți sau să vindeți molii vii fără un permis de la USDA. Acest lucru se datorează faptului că ar putea deveni o specie invazivă, prezentând un risc pentru agricultură, mediul natural sau speciile native din SUA. Restricțiile stricte impuse acestei specii fac apariția ei în SUA și mai ciudată.

„Aceasta este în mod normal o molie tropicală. Nu suntem siguri că ar putea supraviețui aici”, a spus Spichiger.

„USDA adună informații științifice și tehnice disponibile despre această molie și va oferi recomandări de răspuns, dar, între timp, sperăm că rezidenții ne vor ajuta să aflăm dacă acesta a fost un evadat unic sau dacă ar putea exista într-adevăr o populație de astfel de molii în zonă”.