Cea mai veche insectă comunica prin aripile sale: ce au descoperit cercetătorii

Cea mai veche insectă comunica prin aripile sale: ce au descoperit cercetătorii

A fost descoperită cea mai veche insectă. Iată ce are special.

A fost botezată Theiatitan azari și a trăit acum 310 milioane de ani, fiind cea mai veche fosilă descoperită a unei insecte care își folosește aripile ca mijloc de comunicare, dezvăluie un studiu al paleontologilor publicat recent, conform AFP, citat de Hotnews.

„Trebuie să vă imaginați o lăcustă foarte mare, cu un corp alungit, lung de 10 până la 12 cm, cu aripi mari foarte late și picioare lungi retractabile, dotate cu spini foarte numeroși. Deci, prădători redutabili”, a declarat, pentru AFP, prof. André Nel, entomolog la Muzeul Național de Istorie Naturală, citat de Hotnews.

Fosila, formată dintr-o aripă, a fost găsită de un „amator extrem de erudit”, Patrick Roques, coautor al studiului publicat în Nature Communications Biology, într-o zgură de mină din Pas-de-Calais.

Această insectă are un mod special de a comunica

În acea perioadă din Carbonifer, regiunea era echivalentul unei păduri dense, aproape ecuatoriale, cu ferigi uriașe și copaci gigantici, cu o lume animală abundentă, dar încă mică.

Insectele dominau, în principal, aerul, deoarece erau singurele care știau să zboare”, spun cercetătorii. Și printre ele, Theiatitan este una dintre insectele cel mai bine dotată pentru a supraviețui.

Cu toate acestea, ea a dispărut, în urmă cu aproximativ două sute de milioane de ani, împreună cu membrii grupului său, Titanoptera. Dar modurile de comunicare pe care le dezvoltase există încă în grupul înrudit al Orthoptera (lăcustele de exemplu), dar și în Lepidoptera (fluturi).

Cum comunică? Când zboară, lăcusta scoate un zgomot produs prin ondularea unei membrane a aripilor sale. „Este un semnal de avertizare și, de asemenea, un mod de a surprinde un prădător in extremis”, explică prof. Nel. „Atenția sa este distrasă de sunet câteva secunde și, în cele din urmă, dă insectei timp să scape”.

Cu aripile sale, greierul produce un cântec care „servește adesea drept comunicare între sexe”. Alte insecte, inclusiv unele specii de fluturi, „folosesc semnale luminoase cu aripile, pentru a comunica între sexe sau pentru a distrage atenția unui prădător”. În acest scop, își orientează aripile, astfel încât să reflecte lumina sau să varieze tiparele de culoare.