Un nou tratament inovator pentru sindromul Down: cum ajută pacienții
Sindromul Down, cel mai frecvent diagnostic cromozomial din lume, afectează aproximativ unul din 700 de copii născuți în SUA.
Boala duce la o serie de deficiențe, în special probleme cognitive grave. Dar, potrivit unei noi cercetări publicate în revista Science, pot exista modalități de a îmbunătăți sau chiar de a inversa unele dintre aceste simptome cu un nou tratament hormonal. De fapt, același tratament s-ar putea dovedi chiar eficient împotriva bolii Alzheimer – deși este mult prea devreme pentru a trage concluzii definitive.
Mai exact, oamenii de știință investighează dacă reglarea eliberării hormonului numit GnRH, care eliberează o substanță chimică numită gonadotropină, ar putea fi promițătoare. Neuronii GnRH controlează funcțiile vitale ale corpului, inclusiv tensiunea arterială, relatează Scientific American. După cum s-a stabilit în cercetările anterioare, oamenii de știință au descoperit că moleculele numite microARN reglează eliberarea de GnRH.
Sindromul Down, posibil tratament
Într-un experiment pilot care a implicat șoareci cu trei mostre ale cromozomului 21, o echipă condusă de neurologul Vincent Prevot de la Universitatea din Lille, din Franța, a descoperit că creșterea nivelurilor de GnRH cu ajutorul microARN-urilor a fost capabilă să inverseze efectele pe care sindromul Down le-a avut asupra olfactivului animalelor, simțurilor și alte deficite cognitive. Desigur, un studiu pe animale nu dovedește nimic pentru oameni. Dar un experiment ulterior care a implicat șapte bărbați cu sindromul Down care au primit GnRH a arătat rezultate pline de speranță.
„Șase din șapte pacienți și-au îmbunătățit testele cognitive cu 20 până la 30 la sută”, a spus Prevot pentru Scientific American.
„Și mai uimitor, am văzut că conectivitatea funcțională a crescut enorm în toate cele șapte zone corticale implicate în vorbire și orientarea 3D”, a adăugat Prevot, observând că bărbații au experimentat îmbunătățiri ale înțelegerii verbale și ale memoriei și atenției temporare. Simțul lor olfactiv nu a fost însă îmbunătățit.
„Această lucrare dezvăluie noi jucători, cum ar fi microARN-urile, care pot juca un rol în neuropatologia sindromului Down”, a declarat neurobiologul Mara Dierssen de la Centrul pentru Reglementare Genomică din Spania, care nu a fost implicat în cercetare, pentru Scientific American.
Șapte subiecți, desigur, reprezintă o dimensiune mică a eșantionului. Și alți experți avertizează că, până când se vor efectua cercetări ulterioare, ar trebui să nu ne bucurăm.