Recunoașterea facială le va permite medicilor să detecteze afecțiunile genetice rare

Recunoașterea facială le va permite medicilor să detecteze afecțiunile genetice rare

Recunoașterea facială devine, pe lângă un instrument de verificare a identității, o modalitate de a detecta afecțiunile genetice rare.

Echipa de cercetători de la Institutul National Human Genome Research a dezvoltat o metodă de recunoaștere facială care poate diagnostica o condiție genetică rară, numită sindromul DiGeorge, conform Engadget. Această afecțiune este cauzată de eliminarea unui segment mic a cromozomului 22, lucru care conduce la dezvoltarea unor complicații medicale grave și la schimbări morfologice ale creierului care fac ca aceasta să fie greu de diagnosticat. De asemenea, schimbările de aspect pe care pacientul le suferă variază mult, iar etnii diferite vor experimenta alte malformații.

Ceea ce face ca recunoașterea facială să fie o tehnologie atât de utilă medical este capacitatea de care dispune în detectarea acestei condiții rare ale cărei caracteristici sunt greu de identificat chiar și de cei mai experimentați medici. Cei care au sindromul DiGeorge suferă de modificări faciale caracteristice care ar putea fi detectate mult mai ușor de un instrument construit cu acest scop specific.

Echipa de cercetători a studiat fotografiile a 101 pacienți bolnavi din Africa, Asia și America Latină. Aceștia au dezvoltat un sistem de recunoaștere facială care poate determina în mod corect afecțiunea genetică, în 96,6% din cazuri. În plus, tehnologia le permite să detecteze și sindromul Down, o condiție care afectează starea de sănătate și dezvoltarea cognitivă a persoanei.

Deși ar putea dura ceva timp, cercetătorii plănuiesc să-și promoveze în continuare creația și să caute modalități pentru a o îmbunătăți, cel puțin până în momentul în care ea va putea fi folosită cu succes de toți medicii și clinicienii din lume. Cu ajutorul recunoașterii faciale, doctorii vor putea pur și simplu să se folosească de telefon pentru a le face pacienților o fotografie. Tehnologia specifică o va analiza și le va oferi un diagnostic.

Se întrevăd multe alte utilizări ale sistemului pentru recunoașterea facială și, poate, pe viitor, oricine va avea posibilitatea să se folosească de această tehnologie pentru a detecta din timp problemele de sănătate de care ar putea suferi.

Citește și: