Un meteorit uriaș de 15 tone conține două minerale nemaivăzute până acum în natură: în ce țară se află

de: Ozana Mazilu
30 11. 2022

Descoperirea a cel puțin două minerale noi într-un meteorit mare din Somalia ar putea oferi indicii despre modul în care se formează asteroizii.

Nu este chiar asteroidul care i-a dat Wakandei vibraniul, dar pentru geologi ar putea fi chiar mai bine. S-a descoperit că o rocă spațială găsită în Somalia conține cel puțin două minerale despre care se știa că au fost produse artificial, un al treilea fiind încă investigat. Deoarece aceste descoperiri au fost făcute folosind un singur eșantion de 70 de grame, este foarte posibil ca abia să fi zgâriat suprafața a ceea ce roca are de oferit.

„De câte ori găsiți un mineral nou, înseamnă că condițiile geologice reale, chimia rocii, au fost diferite de cele găsite înainte”, a spus profesorul Chris Herd de la Universitatea din Alberta într-un comunicat.

Herd și-a prezentat descoperirile la Simpozionul de Explorare Spațială al Universității luna aceasta.

Meteoritul El Ali (a cărui bucată este prezentată aici) conține cel puțin două minerale nemaivăzute până acum în natură. Credit de imagine Nick Gessler

Prezența apei și a oxigenului pe Pământ creează mai multe moduri prin care elementele se pot reuni pentru a crea minerale. Drept urmare, numărul pe care l-am găsit provenind de pe Pământ este mic comparativ cu cele care se știe că s-au format în spațiu. Cu toate acestea, meteoriții își păstrează capacitatea de a ne surprinde, iar meteoritul El Ali cu siguranță face asta.

Herd a găsit două minerale noi, pe care le-a numit elaliit și elkinstantonit după meteorit și, respectiv, profesorul Lindy Elkins-Tanton. Pe lângă faptul că este vicepreședinte al Inițiativei Interplanetare de la Universitatea de Stat din Arizona, Elkins-Tanton este investigatorul principal al misiunii Psyche de a explora marele asteroid bogat în metale.

Acest meteorit va fi studiat în amănunt

„Lindy a lucrat mult asupra modului în care se formează nucleele planetelor, cum se formează aceste nuclee de fier nichel și cel mai apropiat analog pe care îl avem sunt meteoriții de fier”, a spus Herd.

„Așa că era logic să numim un mineral după ea și să-i recunoaștem contribuțiile la știință”.

Meteoritul El Ali este un meteorit de fier, IAB, din care sunt cunoscute peste 350. În consecință, Herd a fost deosebit de surprins să vadă ceva necunoscut atunci când examina o bucată. Herd l-a rugat pe colegul său, Dr Andrew Locock, să vadă ce se întâmplă.

„În prima zi în care a făcut niște analize, a spus: „Aveți cel puțin două minerale noi acolo”, a spus Herd.

Faptul că atât elaliita, cât și elkinstantonitul au fost produse în laboratoare, a însemnat că Locock a putut verifica prezența lor relativ ușor. Substanțele artificiale nu au același proces de denumire ca cele găsite în natură.

Locock are experiență în identificarea de noi minerale, dar Herd a spus că expertiza sa constă în elaborarea istoriei unui asteroid pe baza compoziției sale. Găsirea de noi minerale împiedică acest lucru și va dura ceva timp atât pentru a afla cum s-a format corpul părinte al meteoritului, cât și de ce nu am văzut aceste minerale în altă parte.

Oamenii au folosit material meteoritic cel puțin de când Tutankhamon avea un pumnal forjat din fier/nichel/cobalt într-unul. Cercetătorii speră că elaliitul, elkinstantonitul sau alte minerale găsite în meteoritul El Ali se vor dovedi, în cele din urmă, de valoare practică.