UE a atins cel mai ridicat prag de importuri de petrol: ce se întâmplă cu prețurile la noi

de: Andrei Tilimpea
04 05. 2022

Livrările de țiței din SUA către Europa au atins în aprilie cel mai ridicat nivel de când Congresul a ridicat interdicția exporturilor de petrol intern în urmă cu șase ani.

SUA au trimis 48,8 milioane de barili de petrol în Europa luna trecută de la terminalele importante din Texas și Louisiana, conform datelor publicate de Bloomberg.

Aceasta reprezintă aproape jumătate din ceea ce SUA au livrat de pe Coasta Golfului, principalul centru de export de petrol al țării.

Creșterea aprovizionărilor din SUA care se îndreaptă către Europa vine în timp ce cumpărătorii din UE continuă să se autosancționeze refuzând să facă afaceri cu Moscova de la invazia acesteia în Ucraina.

Rusia a reușit să găsească piețe alternative pentru petrolul său, în special în Asia, deși transporturile au trebuit să parcurgă distanțe mult mai mari.

Blocul comercial s-a apropiat de un embargo după ce Germania a declarat săptămâna trecută că nu se mai opune unei asemenea mișcări de amploare. Totuși, vicecancelarul Robert Habeck a declarat luni că un embargo ar dăuna economiei europene.

„Ne vom face rău, este clar”, a spus el înaintea unei întâlniri de urgență a oficialilor UE din domeniul energiei, potrivit Financial Times. „Nu există nicio posibilitate să nu aibă un cost pentru noi”.

Ungaria, la rândul ei, a recunoscut, de asemenea, tensiunea financiară care ar putea afecta Europa și a rămas vocală în opunerea unui embargo petrolier.

Prețul petrolului

Prețurile petrolului au crescut, când Uniunea Europeană, cel mai mare bloc comercial din lume, a prezentat planuri de a elimina treptat importurile de petrol rusesc, compensând îngrijorările legate de cerere în China, importatorul de top.

Contractele futures pe țițeiul Brent au crescut cu 2,94 dolari, sau 2,8%, până la 107,91 dolari pe baril, pe fondul unui volum redus de tranzacții, China și Japonia fiind închise de sărbători.

Contractele futures pe țițeiul West Texas Intermediate au crescut cu 3,02 dolari, sau 3%, la 105,43 dolari pe baril.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus un embargo petrolier treptat asupra Rusiei din cauza războiului său din Ucraina, precum și sancționarea băncii principale a Rusiei, în încercarea de a adânci izolarea Moscovei.

Măsurile Comisiei includ eliminarea treptată a livrărilor de țiței rusești în termen de șase luni și de produse rafinate până la sfârșitul anului 2022, a spus von der Leyen. De asemenea, ea s-a angajat să minimizeze impactul asupra economiilor europene.

Investitorii așteaptă și un anunț din partea Rezervei Federale din SUA. Se preconizează că va intensifica eforturile de reducere a inflației ridicate prin creșterea ratelor dobânzilor și reducerea bilanțului său.

„Prețurile petrolului rămân într-un model de menținere înainte de sancțiunile UE ”, a spus Stephen Innes de la SPI Asset Management într-o notă.