Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei. Se ia în calcul blocarea importurilor de petrol

Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei. Se ia în calcul blocarea importurilor de petrol

Josep Borrell Fontelles, înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, spune că UE ia în calcul noi sancțiuni pentru Rusia. Astfel, marii lideri europeni vor să blocheze, pe lângă importurile de gaze și cărbune, și pe cele de petrol.

UE vrea să dea lovitura Rusiei. Liderii europeni vor să sisteze importurile de petrol

Ar fi una dintre cele mai mari lovituri date Moscovei, având în vedere că țara condusă de Putin abia a evitat intrarea în incapacitate de plată. Și asta deși cu toate sancţiunile impuse de mai multe ţări, tot obținea în medie un miliard de euro pe zi.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei afectează securitatea mondială. Lucrăm la al şaselea set de sancţiuni, care au rolul excluderii unor bănci suplimentare din sistemul Swift, de a identifica actorii dezinformării şi de a aborda problema importurilor de petrol. Aceste măsuri vor fi prezentate spre aprobare Consiliului UE”, a declarat Josep Borrell Fontelles, prin Twitter.

Polonia e una dintre cele mai înverșunate țări în ceea ce privește sancțiunile Rusiei și asta după ce țara a rămas fără gaze naturale de la ruși. Polonezii sunt cu atât mai stricți cu cât acum Lituania a inaugurat un gazoduct care le permite autorităţilor de la Varşovia să primească GPL.

„Polonia va cere sancțiuni imediate pentru petrol și gaze rusești. Acesta este următorul pas urgent și absolut necesar, care ar trebui luat în considerare în următorul set de sancțiuni”, a declarat Anna Moskwa, ministrul polonez al Climei și Mediului.

Chiar și Germania este de acord să adopte aceleaşi măsuri, chiar dacă va mai avea nevoie de câteva luni pentru a putea renunţa la importurile de gaze naturale rusești.

„Germania nu este împotriva interzicerii petrolului rusesc. Desigur, este o povară grea, dar suntem gata să facem asta”, a declarat Robert Habeck, ministrul german al Economiei.

Comisia Europeană dorește să impună oprirea importurilor de petrol rus începând din anul 2023, dar statele care sunt dependente de aprovizionarea din Rusia ar putea fi exonerate în mod temporar de aplicarea interdicţiilor. De altfel, Ungaria, Austria, Slovacia, Spania, Italia şi Grecia au menționat că nu sunt de acord cu oprirea rapidă a importurilor de energie din Rusia.

 

Citește și: