Prețul petrolului poate aduce probleme pentru șoferi: ce se întâmplă cu piața, cum te afectează

Prețul petrolului poate aduce probleme pentru șoferi: ce se întâmplă cu piața, cum te afectează

Petrolul a scăzut cu aproximativ 1%, deoarece îngrijorările legate de perspectivele cererii din cauza blocajelor prelungite din cauza COVID-19 în China au depășit sprijinul din partea unui posibil embargo petrolier european asupra Rusiei din cauza acțiunilor pe care rușii le întreprind în Ucraina.

Beijingul, raportând zilnic zeci de cazuri noi, testează în masă locuitorii pentru a evita o izolare similară cu cea din Shanghai din ultima lună. Restaurantele capitalei au fost închise pentru a lua masa, iar unele blocuri de apartamente au fost închise.

Țițeiul Brent a scăzut cu 1,30 USD, sau 1,2%, la 106,28 USD pe baril. Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 90 de cenți, sau 0,9%, la 104,27 dolari.

„Motorul pozitiv a fost embargoul UE și dacă acesta va fi anunțat”, a declarat analistul de mărfuri de la Commonwealth Bank Vivek Dhar.

„Motorul tău negativ este blocarea din China pentru COVID. Ambele sunt teme foarte importante.”

Piața rămâne volatilă

Petrolul a atins maxime multianuale în acest an, Brent atingând 139 de dolari în martie, cel mai mare din 2008, după ce invazia Ucrainei de către Moscova a exacerbat îngrijorările legate de aprovizionare, care deja începeau să crească.

Perspectiva tot mai mare a sancțiunilor UE împotriva Rusiei a oferit sprijin. Se așteaptă ca autoritățile europene prin Comisia Europeană să finalizeze lucrările privind următorul pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, care ar include interdicția de a cumpăra petrol rusesc.

„Un potențial embargo petrolier la nivelul UE ar putea submina în mod semnificativ disponibilitatea deja în scădere a barililor rusești”, a declarat Tamas Varga de la brokerul de petrol PVM.

De asemenea, în atenție va fi cea mai recentă rundă de rapoarte de inventar și aprovizionare din SUA.

Grupul industrial al Institutului American de Petrol își emite raportul de inventar la mijlocul săptămânii, urmat după aceea de cifrele oficiale publicate de către agenția guvernamentală Energy Information Administration.

Citește și: