Turcia acuză că există țări NATO care vor ca războiul din Ucraina să dureze cât mai mult

de: Vasile Mirabela
21 04. 2022

Ministrul turc de Externe vine cu acuzații fără precedent. Mevlut Cavusoglu e de părere că anumite ţări membre NATO vor un război de durată în Ucraina pentru a slăbi puterea de la Kremlin.

Turcia acuză că există țări NATO care vor ca războiul din Ucraina să dureze cât mai mult

“Există ţări din NATO care doresc ca războiul să continue”, e declarația făcută de şeful diplomaţiei turce.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat, de asemenea, că ucrainenii “nu încetează să revină asupra a ceea ce s-a căzut de acord”.

Membră NATO şi aliat al Ucrainei, ţară căreia i-a livrat drone de luptă, Turcia încearcă încă de la începutul conflictului din Ucraina să medieze între Moscova şi Kiev.

Diplomații ucraineni știu de legăturile speciale pe care turcii îi au cu liderii de la Kremlin. În același timp, Turcia încearcă pe cât se poate să sprijine Ucraina, având în vedere că este membră NATO.

Ankara a criticat invazia Rusiei în Ucraina și a furnizat drone Kievului, în ciuda obiecțiilor ruse.

Ne-am bucura dacă Turcia s-ar alătura sancțiunilor și ar reduce zborurile din Rusia. Dar noi înțelegem această realitate”, le-a spus jurnaliștilor străini diplomatul ucrainean, sub rezerva anonimatului. „…În loc să criticăm Turcia, lucrăm pe cât posibil cu partea turcă”, a adăugat diplomatul, menționând că Turcia a fost încă singura țară care a reușit să reunească oficiali din Rusia și Ucraina

Pe de altă parte, Turcia a restricționat accesul unor nave de război rusești care dorea să tranziteze strâmtorile către Marea Neagră. Așa au reușit să „salveze” astfel orașul de coastă al Ucrainei Odesa, care a rezistat atacurilor rusești, a mai subliniat diplomatul.

Datele arată că peste 100.000 de ruși au decis să vină în Turcia de la începutul invaziei rusșeit. Pe de altă parte, în aceeași perioadă, au sosit și aproximativ 85.000 de ucraineni, dintre care, între timp, aproximativ 47.000 au plecat mai departe în alte țări sau s-au întors acasă, potrivit sursei citate.

Turcia se opune politicilor Rusiei în Siria și Libia și anexării Crimeei din 2014, dar a cumpărat sisteme antiaeriene ruseşti S-400, incompatibile cu cele ale NATO, pentru care Ankara a fost lovită de sancțiuni americane în decembrie 2020.