Turcia lansează o ofensivă militară în Irak. Avioanele turcești și artileria au lovit ținte ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan

Turcia lansează o ofensivă militară în Irak. Avioanele turcești și artileria au lovit ținte ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan

Turcia a lansat o nouă ofensivă transfrontalieră terestră și aeriană împotriva militanților kurzi din nordul Irakului, a anunțat luni dimineața ministrul turc al Apărării. Avioanele turcești și artileria au lovit ținte aparținând Partidului Muncitorilor din Kurdistan sau PKK și trupele de comando, apoi au traversat în regiune pe uscat sau au fost transportate cu elicoptere, a declarat ministrul Apărării Hulusi Akar într-un videoclip postat pe site-ul ministerului.

Ofensivă militară în Irak condusă de Turcia

Akar a spus că avioanele au lovit cu succes adăposturi, buncăre, peșteri, tuneluri, depozite de muniții și sedii aparținând PKK. Gruparea menține baze în nordul Irakului și a folosit teritoriul pentru atacuri asupra Turciei.
Turcia a efectuat numeroase operațiuni aeriene și terestre transfrontaliere împotriva PKK în ultimele decenii. Cea mai recentă ofensivă a fost centrată în regiunile Metina, Zap și Avashin-Basyan din nordul Irakului, a spus Akar.

„Operațiunea noastră continuă cu succes, așa cum era planificat. Țintele care au fost stabilite pentru prima fază au fost atinse”, a spus Akar.

Nu au existat informații despre numărul de trupe și avioane implicate în cea mai recentă incursiune.

„Suntem hotărâți să salvăm națiunea noastră nobilă de nenorocirea teroristă care ne-a afectat țara de 40 de ani. Lupta noastră va continua până când ultimul terorist va fi neutralizat”, a spus Akar.

Ministerul Apărării a spus mai târziu că ofensiva, numită „Operațiunea Claw Lock”, a fost lansată după ce s-a stabilit că militanții se regrupau și se pregătesc pentru un „atac la scară largă”.

Ofensiva a fost desfășurată în coordonare cu „prietenii și aliații” Turciei, a adăugat ministerul, dar nu a detaliat. Săptămâna trecută, președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a întâlnit cu Masrour Barzani, prim-ministrul regiunii autonome kurde din Irak, care controlează zonele care au fost atacate.

Ministrul turc a spus că incursiunea vizează „terorişti” şi că a fost demonstrată „sensibilitate maximă” pentru a evita daunele aduse civililor şi structurilor culturale şi religioase. Nu a existat nicio declarație imediată din partea grupării militante kurde.

Zeci de mii de oameni au fost uciși de când PKK, care este desemnată organizație teroristă de către SUA și Uniunea Europeană, a început o insurgență în regiunea de sud-est majoritară kurdă a Turciei în 1984.

Citește și: