Toți românii trebuie să știe: încep debranșările datornicilor în România, până acum a fost imposibil

de: Alexandru Puiu
10 03. 2022

Starea de alertă s-a întrerupt în noaptea de marți spre miercuri pe teritoriul României. Deși anunțul a venit ca o veste foarte, foarte bună pentru milioane de români, realitatea este un pic mai complicată decât atât. Nu de alta, dar tocmai au fost reluate debranșările de la utilități.

Deși cei mai mulți oameni asociază starea de alertă cu certificatul verde și purtatul de măști, pe parcursul celor doi ani care au trecut, legea a interzis distribuitorilor întreruperea furnizării de apă, dar și ridicarea gunoaielor pe motiv de neplată. Toate acestea sunt acum reluate, iar dacă nu ți-ai făcut o prioritate din facturile la apă, canalizare și salubritate sau pur și simplu nu ți-ai permis să le plătești, riști să rămâi fără.

Românii, mai debranșați ca niciodată

Foarte mulți români au profitat de faptul că nu puteau fi debranșați de la utilități pe parcursul stării de alertă, dar au uitat că, la un moment dat, se va termina și asta. Debranșarea de la gaze naturale și energie electrică era posibilă încă din noiembrie 2021, ca să nu intre în faliment mai mulți furnizori importanți din domeniu. Acum, este posibilă și debranșarea de la apă, canalizare și salubritate. Practic, au revenit lucrurile la normal și este cât se poate de important să fii la zi cu facturile.

OUG nr. 70/2020 este actul normativ care a stabilit, în forma inițială, că, în contextul existenței pandemiei de COVID-19, orice operațiune de debranșare de la utilități (electricitate, gaze naturale, apă, canalizare ori salubritate) trebuie amânată până după încheierea stării de alertă. Având în vedere că starea de alertă s-a încheiat după 8 martie, în secunda imediat următoare, a expirat și interdicția de debranșare de la apă, canalizare și salubritate.

În teorie, există un proiect pentru reintroducerea interdicției de debranșare de la gaz și curent, dar doar pentru consumatorii vulnerabili sau cei cu un consum mic de energie, așa cum prevede un proiect adoptat în septembrie 2021. Din păcate, respectiva inițiativă legislativă mai are mulți pași de parcurs până la a intra în vigoare.