Vestea zilei pentru acești români cu centrale termice de apartament: ajutorul vine direct de la stat și te ajută să dormi liniștit

Vestea zilei pentru acești români cu centrale termice de apartament: ajutorul vine direct de la stat și te ajută să dormi liniștit

Autoritățile române întind încă o mână de ajutor în ceea ce privește facturile de utilități, la energie electrică și gaze naturale. Românii aflați într-o situație financiară mai delicată și considerați de statul român ca fiind consumatori vulnerabili, vor putea să doarmă mai liniștiți la noapte.

La finalul ședinței parlamentare de aseară, în unanimitate, Senatul a adoptat OUG 84/2021 referitoare la debranșarea/deconectarea clienților rău platnici la gaze naturale și energie electrică, amendând actul normativ prin exceptarea de la debranșare a anumitor consumatori, pe parcursul stării de alertă ce nu pare să se încheie prea curând în România.

Nu se mai taie gazul și curentul în România, pentru unii

Conform actului normativ votat de senat, categoriile exceptate de la o posibilă debranșare pe motiv de neplată sunt: consumatorul vulnerabil de energie definit prin Legea 226/2021, consumatorul final casnic de energie electrică ce are un consum mediu lunar mai mic de 100 kWh şi nu mai mult de şase facturi neachitate în sold şi consumatorul final casnic de gaze naturale ce are un consum mediu lunar mai mic de 1.000 Kwh şi nu mai mult de şase facturi neachitate în sold.

„Nerespectarea prevederilor de către operatorii de transport şi distribuţie de energie electrica şi gaze naturale se sancţionează cu amenda de la 200.000 lei la 300.000 lei. Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de către reprezentanţii împuterniciţi ai ANRE”, se arată în ordonanţă.

Ca referință, Ordonanța de Urgență, în forma emisă de Guvern acum aproximativ o lună, abroga articolul 72, alineatul 1, din OUG 70/2020. Practic, anula prevederea prin care, pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, chiar și atunci când există un motiv de debranșare sau deconectare. Înainte de OUG, operatorii erau obligați să amâne întreruperea furnizării de energie electrică și gaze naturale până la finalul stării de alertă.

În final, noul act normativ al Guvernului prevede includerea unei perioade de tranziţie de 90 de zile, în timpul căreia, clienţii finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat 1 ale OUG nr. 70/2020 nu pot fi deconectaţi pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi, aceştia având posibilitatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze naturale şi în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante.

Din acest moment, mai rămâne ca noua ordonanță care interzice debranșarea și deconectarea consumatorilor vulnerabili să ajungă în Camera Deputaților, cu rol de for decizional. Chiar și așa, este foarte improbabil ca cei care în mod autentic nu-și pot plăti facturile la energie electrică și gaze naturale să mai rămână fără, mai ales pe parcursul iernii.

Citește și: