Top 10 descoperiri arheologice în România, în 2022. Schimbă istoria învățată
Anul 2022 este pe punctul de a ne părăsi în câteva zile și ne-am propus să vă prezentăm o parte din descoperirile arheologice din acest an.
Evident, nu am reușit să le cuprindem chiar pe toate, dar o bună parte din cele mai importante le veți afla chiar azi.
Este vorba despre morminte, bijuterii, unelte, drumuri și chiar așezări vechi care ne vor spune, prin intermediul specialiștilor, mai multe despre istoria și obiceiurile omenirii, după ce vor fi analizate cu cea mai mare atenție.
Hai să aflăm o serie de descoperiri arheologice în 2022!
Topor de tip „celt“, găsit în Gorj
În luna martie 2022, Claudiu Fiu, vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj, a dat peste un topor de tip „celt” din greșeală, în timp ce se afla cu soția la cules de leurdă. Piesa este extrem de rară, cu o vechime de 3.000 de ani, cu 1.000 de ani înainte de perioada dacică, specifică Epocii Bronzului.
Mormânt de incineraţie în județul Neamț
Arheologii de la Compexul Muzeal Naţional Neamţ au descoperit, în vara lui 2022, un mormânt de incineraţie vechi de 2.500 de ani și care se ascundea într-o pădure din comuna Dobreni, sub o movilă de pământ. Specialiștii susțin că ar fi al unei femei după ce au găsit în el obiecte de podoabă din bronz, un vas de lut și trei mărgele din chihlimbar, datate la jumătatea mileniului I î.Hr
Morminte din epoca bronzului, lângă Ploiești
Tot în vara lui 2022, în Blejoi, lângă Ploiești, arheologii au descoperit trei morminte care datează de acum 5.000 de ani, din epoca bronzului. Două erau suprapuse și în ele ar fi fost îngropați un bărbat, un copil de 5-6 ani și un bebeluș. Pe lângă rămășite au mai fost descoperite o bijuterie pentru împodobirea capului și un inel de buclă din aur.
Vestigii vechi de 7.000 ani lângă Târgu-Neamţ
În apropiere de Târgu-Neamţ, o echipă de arheologi a descoperit pe șantierul de la Topoliţa, la 8 km sud de Târgu-Neamţ, vestigii vechi de 7.000 ani. Se pare că artefactele de aici sunt deosebite, fiind realizate din lut, piatră și cupru. Obiectele care au atras atenția sunt mici statuete din lut, din recuzita religioasă a oamenilor de acum 6.500 de ani. Acestea au fost găsite într-o casă dintr-un mic sat preistoric, vechi de peste 6 milenii.
Vestigii de aproape 2.000 de ani, la Alba Iulia
Pe un teren din centrul orașului Alba Iulia a fost descoperit un drum roman bine conservat, precum și rămășițele unei locuințe ce ar data de acum 2.000 de ani. Direcția în care drumul a fost contruit arată o legătură directă cu castrul în care a fost cantonată Legiunea XIII-a Gemina. Au mai fost dezgropate ziduri ale unor construcţii şi hipocaustul, instalaţia de încălzire a romanilor.
Topor din vremea epocii bronzului, lângă Oradea
Asociația Dacia Crisius a descoperit, lângă Oradea, un topor de luptă cu disc din Epoca Bronzului, care datează spre 4.000 ani. La primele vederi s-a concluzionat că ar fi vorba de o armă de prestigiu, obiect care apare preponderent în morminte și depuneri.
Așezare de acum 6.000 de ani, la Mărgineni
Pe platoul unui deal din satul Hoisești, denumit de localnici „La curmătură”, a fost descoperită o așezare ce datează de acum 6.000 de ani. Aceasta e compusă din 19 locuințe, o piațetă, un șanț de apărare și o cale de acces, care au fost scoase la iveală dintr-un lan de porumb. În una din locuințe, arheologii au găsit fragmente de olărie cu decor specific, cutii din lut pentru grâne și două vase sparte
Sit arheologic din paleolitic, la Boloteşti
Într-o lutărie din satul Vităneştii de sub Măgura, la Bolotești, a fost descoperit un site arheologic din paleolitic, posibil unicul din România. Arheologii au găsit aici o piesă din silex şi un alt fragment, la 5 metri în profilul lutăriei. Specialiștii susțin că paleoliticul este cel mai greu de cercetat.
Monede medievale descoperite la Timiș
În zona localității Găvojdia, în luna mai 2022, a fost descoperit un tezaur monetar de peste 400 de monede din argint, fenari ungurești și groși polonezi. Se crede că acestea ar fi fost îngropate între secolele XVI și XVII, în timpul luptelor dintre trupele creștine și otomane. Ultima descoperire asemănătoare a fost făcută în Timișoara, în 2006.
Artefact din epoca Eneolitică, la Urlaţi
Pe şantierul arheologic de la Urlaţi, în vara lui 2022, a fost descoperită o statuetă antropomorfă din anii 4350 – 4250 î. Hr. Aceasta ar fi aparţinut culturii Gumelniţa din epoca Eneolitică și a fost scos la suprafață de o cârtiță. Statueta reprezintă o zeitate feminină și a fost modelată pe bucăți, motiv pentru care s-a găsit doar capul cu gâtul, iar corpul nu.