23 nov. 2021 | 12:35

Descoperire uimitoare în arheologie: simboluri misterioase au fost găsite sculptate în deșerturile din Qatar

ACTUALITATE
Descoperire uimitoare în arheologie: simboluri misterioase au fost găsite sculptate în deșerturile din Qatar

Într-un colț pustiu și bătut de vânt al coastei de nord-est a Qatarului, printre dunele de nisip ale deșertului sterp, se află Al Jassasiya, cel mai mare și mai important sit de artă rupestră din țara din Golf. Iată ce descoperire a fost făcută acolo.

Aici, cu secole în urmă, oamenii  foloseau o serie de aflorințe de calcar ca pânză pe care sculptau simboluri, motive și obiecte pe care le observau în mediul lor.

În general, arheologii au găsit un total de aproximativ nouă sute de sculpturi în stâncă, sau „petroglife”, la Al Jassasiya. Ele sunt în mare parte semne de cupe enigmatice dispuse în diverse modele, dar și reprezentări ale navelor cu pânze, de obicei văzute de sus.

„Deși arta rupestră este obișnuită în Peninsula Arabică, unele dintre sculpturile din Al Jassasiya sunt unice și nu pot fi găsite nicăieri altundeva”, a declarat pentru CNN Ferhan Sakal, șeful săpăturilor și managementului sitului la Muzeele Qatar, referindu-se la petroglifele navelor.

Descoperire uimitoare în Qatar

El a mai spus că aceste sculpturi au un grad ridicat de creativitate și abilități de observare din partea artiștilor care le-au realizat.

Există aproximativ 12 situri de petroglife notabile în Qatar, situate în mare parte de-a lungul coastelor țării. Deși unele sculpturi pot fi văzute chiar în inima Al Bidda Par din Doha, cu vedere la Corniche, o promenadă populară pe malul apei.

Al Jassasiya, la aproximativ o oră nord de capitala ultramodernă a Qatarului și aproape de vechiul port de perle Al Huwaila, a fost descoperit în 1957.

Dintre toate figurile și compozițiile unice documentate, mai mult de o treime constau din semne de cupe în diferite configurații, forme și dimensiuni.

Modelul cel mai proeminent implică două rânduri paralele de șapte găuri, făcându-i pe unii să creadă că acestea au fost folosite pentru a juca mancala, un joc popular în multe părți ale lumii încă din antichitate, în care doi concurenți aruncă un număr par și impar de pietre mici în depresiuni.

Alții au contestat această teorie, subliniind faptul că unele dintre găurile de la Al Jassasiya sunt prea mici pentru a ține oricare dintre pietre, în timp ce altele pot fi găsite pe pante – o alegere nepractică.

Alte sugestii includ formațiunile de cupe care sunt folosite într-un fel pentru divinație, pentru sortarea și depozitarea perlelor sau ca sisteme pentru a calcula timpul și mareele.