Tichetele de masă 2022: ce e interzis, de fapt, să faci cu ele și de ce n-ai libertate deplină pe banii tăi
Legislația care reglementează tichetele de masă este destul de vastă și cuprinde o serie de detalii pe care puțini români le cunosc.
Pentru început, punctăm faptul că tichetele de masă sunt bilete de valoare acordate angajaţilor, lunar, ca alocaţie individuală de hrană, utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziţionarea de produse alimentare.
Valoarea tichetelor de masă pe suport electronic este transferată lunar salariaţilor, în ultima decadă a fiecărei luni, pentru luna următoare, de către unitatea emitentă de tichete de masă pe suport electronic, corespunzător numărului de zile lucrătoare din luna pentru care se face transferul, conform contractului încheiat de unitatea emitentă cu angajatorul, iar salariatul poate utiliza, lunar, un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate.
Nu ai libertate deplină pe banii tăi
Dacă aceste informații sunt destul de larg răspândite și cunoscute de angajații români, faptul că ești obligat să folosești tichetele primite într-o anumită perioadă ar putea reprezenta un element de noutate.
Ai putea crede că tichetele au aceeași valoare și anul viitor, dacă nu cheltuieși banii acum, dar în cazul în care nu folosești fondurile până la 31 decembrie, le vei pierde. Totuși, tichetele emise în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie au valabilitate până la finele anului următor.
Un alt detaliu puțin cunoscut este legat de valabilitatea suportului electronic. Există riscul să nu poți folosi sumele, fiindcă a expirat cardul, așa cum se întâmplă și la cardurile emise de bănci.
Totodată, aceste vouchere nu pot fi folosite în afara țării, chiar dacă ai niște bani acolo disponibili. Sunt valabile doar pe teritoriul României!
În cele din urmă, trebuie să știi că de la 1 iulie 2022, valoarea maximă a tichetului de masă este de 30 de lei. Practic, angajatorul tău poate decide să-ți majoreze tichetul la această valoare, dacă dispune de resursele financiare necesare, legea neobligându-l în acest sens.