Se întâmplă cu salariile a milioane de români, peste noapte: totul a plecat de la inflație, iar cifrele sunt clare

Se întâmplă cu salariile a milioane de români, peste noapte: totul a plecat de la inflație, iar cifrele sunt clare

Valul inflaționist cu care se confruntă România a lovit din plin românii care se chinuie să supraviețuiască. Salariile nu au fost niciodată prea mari pentru majoritatea oamenilor de pe meleaguri mioritice, iar devalorizarea monedei naționale nu a venit nici pe departe ca o veste bună.

Încercând să afle care sunt șansele ca românii să-și revină un pic financiar după ce au fost grav afectați de scumpirea carburanților, a energiei și creșterea inflației, cei de la PwC au realizat un studiu legate de creșterile salariale programate în 2022, iar concluziile sunt clare.

Nu mai puțin de 75% dintre companiile care activează în România au făcut planuri pentru a ajusta salariile în raport cu inflația sau cu un procent situat între inflație și creșterea planificată inițial. Media de creștere vehiculată este undeva în jurul valorii de 9,4%. Ceilalți 25% dintre patroni vor să mențină bugetul de creșterii salariale stabilit în 2021, înainte valului inflaționist.

Salariile românilor vor merge în sus, în curând

Inflația în luna mai a acestui an ajunsese deja la 14,5%, fără perspectivă de oprire a creșterii, cea mai mare valoare din ultimii 19 ani. Dintre companiile care au anunțat majorări salariale, aproximativ 41% dintre ele nu vor reușit să compenseze pierderea de venituri cauzată de inflație. Doar un sfert au ajustat sau vor ajusta salariile cu nivelul inflației pentru toți angajații, iar 9% se vor alinia la inflație doar în cazul anumitor categorii de angajați.

În ceea ce privește domeniile de activitate în care creșterile salariale pare să fie inevitabile în 2021, pentru că s-au majorat deja bugetele față de 2021, sunt bunuri de larg consum/distribuţie (+13,6%), în servicii financiare (bănci, leasing, IFN – 12,8%) şi în sectorul de energie (+10,3%). La polul opus, cu cele mai mici majorări de bugete, se află domeniul asigurărilor (+5,6%) şi farma (+6,4%).

Pe partea de angajați, majoritatea companiilor nu raportează modificări semnificative, nici pe plus și nici pe minus. Pe de altă partea, aproximativ 36% dintre ele plănuiesc să facă angajări în cel de-al treilea trimestru al acestui an, pe parcursul verii.