Ți-ar prinde bine niște sute de lei în plus la salariu? Ce poate patronul tău să facă, acum

de: Mădălina Bahrim
05 05. 2022

Veste de milioane pentru angajații români! Guvernul a adoptat o măsură mult așteptată de noi toți, care permite firmelor să majoreze cu 200 de lei salariile, iar banii în plus vor fi scutiți de orice obligație fiscală, atât de impozitul pe venit, cât și de celelalte obligații sociale specifice acestui tip de câștig.

Anunțul cu vestea bună vine chiar de la Ministerul Finanțelor, care le spune românilor că aceasta este o nouă formă de sprijin, adoptată pentru a-i ajuta să treacă mai ușor peste scumpirile din prezent.

Ce ne spune Ministerul Finanțelor, mai exact

„Ministerul Finanțelor a elaborat actul normativ necesar pentru îndeplinirea măsurii adoptate în cadrul programului guvernamental ”Sprijin pentru România”,”200 de lei în plus pentru salariul minim (creștere voluntară scutită de taxe)”.

Astfel, este propusă neimpozitarea și neincluderea în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor, pentru creșterea voluntară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut în contractul individual de muncă. Reglementarea regimului fiscal derogatoriu are ca scop combaterea consecinţelor sociale negative cauzate de creșterea prețurilor”, a transmis instituția.

Acestea fiind spuse, angajații trebuie să rețină că de la 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv 2.550 lei lunar, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.

„De această măsură vor beneficia și persoanele nou angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este de 2.750 de lei„, a mai transmis Ministerul.

Prin urmare, este esențial să subliniem că măsura reprezintă o posibilitate de majorare a salariilor, nu o obligație pentru firmele angajatoare. Astfel, decizia de a mări sau nu salariul depinde exclusiv de angajator și, desigur, de disponibilitatea sa financiară de a se angaja în cheltuieli suplimentare, într-o perioadă atât de dificilă.