Telefoanele de pe OLX, sursa unei fraude de 250.000 de lei: cum au vândut falsuri în cutii sigilate, cu factură

de: Alexandru Puiu
11 08. 2022

În cazul în care nu existau deja suficient de multe avertismente să eviți OLX când vine vorba de achiziția unui smartphone, un nou caz care a ajuns în vizorul polițiștilor din Capitală ar trebui să te descurajeze să mai ai încredere, chiar și dacă te uiți după telefoane sigilate.

Nu mai puțin de 20 de persoane au intrat în vizorul autorităților de la București pentru că ar fi vândut pe OLX telefoane cu facturi false, multe dintre smartphone-uri fiind contrafăcute. Până la această oră, au fost efectuate nu mai puțin de 10 percheziții în acest caz și au fost reținute 9 persoane. Prejudiciul este estimat la aproximativ 250.000 de lei.

Cum se fac sume fabuloase din fraude pe OLX

Conform datelor obținut de G4Media, infracțiunile din acest caz au început în 2018, dar ”afacerea” a continuat până în prezent. Ca referință, pe întreaga perioadă, a fost vorba doar de tranzacții la prețuri între 3000 și 6000 de lei, doar telefoane scumpe, noi, sigilate.

Din primele cercetări pe marginea cazului, bănuiții de fraudă, pentru câștiga încrederea posibililor clienți, au vândut întotdeauna telefoane cu facturi de achiziție de firme de profil, recunoscute. Întâlnirile au avut loc față în față, dar în cutiile sigilate, aparent originale, au fost strecurate replici ale telefoanelor promovate, copii, variante neoriginale, fake-uri.

”Ieri, 10 august 2022, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, au pus în aplicare zece mandate de percheziție domiciliară, în Capitală, și 19 mandate de aducere, emise pe numele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, fals și uz de fals.

Din datele și probele administrate în cauză de către polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Sector 5 a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada 2018 – prezent, 20 de persoane ar fi înșelat aproximativ 70 de persoane vătămate cărora, în urma postării unor anunțuri pe un site, le-ar fi vândut telefoane mobile, cu prețuri cuprinse între 3.000 de lei și 6.000 de lei.”, se arată în comunicatul Poliției Capitalei.