10 ian. 2022 | 06:00

O nouă fraudă pe OLX și Publi24 te lasă fără bani: cum funcționează înșelătoria, avertismentul experților

ACTUALITATE
O nouă fraudă pe OLX și Publi24 te lasă fără bani: cum funcționează înșelătoria, avertismentul experților

Internetul este plin de tentative de fraudă, o varietate fabuloasă de înșelătorii, mișculații și mecanisme prin care să rămâi fără bani. Cea mai recentă dintre ele vizează utilizatorii de OLX și Publi24.

GSM Zone este unul dintre cele mai vechi service-uri de telefoane din Iași, iar membrii echipei s-au confruntat la prima mâna cu un nou tip de tentativă de fraudă construită în jurul persoanelor care încearcă să vândă telefoane pe internet prin intermediul celor mai populare site-ul de acest tip din România.

Cum rămâi fără bani și fără telefonul pus la vânzare pe OLX

O nouă fraudă a început să fie destul de populară pe internet. Aceasta vizează vânzătorii de telefoane, mai ales în momentul în care vor să comercializeze un dispozitiv scump, de 3000, 5000 lei. Vânzătorii sunt păcăliți de potențialul cumpărător, cel care a inițiat înșelătoria, că a achitat telefonul pus la vânzare printr-un ordin de plată. În acest fel, descurajează vânzătorul să mai opteze pentru plata la livrare, după ce i-a expediat acestuia o dovadă de plată falsă. Ordinul de plată, de fapt, este modificat pe calculator cu datele oferite de vânzător, nume, prenume, banca și contul IBAN ale acestuia.

Pentru a genera și mai multă încredere, cumpărătorul se prezintă ca fiind un reprezentant al firmei GSM Zone, mai sus menționate. Acest detaliu este foarte important, mai ales dacă locuiești într-un oraș ca Iași, unde firma este foarte cunoscută. Chiar și dacă nu ești însă în centrul Moldovei, o simplă căutare pe Google îți arată vechimea companiei pe piață și tinzi să crezi că în spate nu este o tentativă de fraudă, iar soluția de a achita terminalul pus la vânzare cu un ordin de plată nu mai pare atât de ciudată.

Mai multe victime au fost deja înșelate prin această metodă, banii nu au mai ajuns în cont, iar telefonul pus la vânzare a fost livrate unei persoane necunoscute.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele