Teiul lui Mihai Eminescu și fenomenul misterios care l-a ținut “în viață” 540 de ani

de: Cojocaru Cristian
15 06. 2022

Teiul lui Eminescu este unul dintre cele mai importante și cunoscute obiective turistice din Iași. Află care este secretul longevității copacului din parcul Expoziției.

În fiecare an, teiul lui Eminescu atrage mii de turiști, însă și localnicii la rândul lor îl vizitează periodic. Astfel, autoritățile au făcut tot posibilul ca acest copac să fie ținut în viață. În mod miraculos, interiorul trunchiului este putrezit, însă acolo au început să crească rădăcini care ajung în pământ.

Teiul poate fi regăsit în Parcul Expoziției, fiind unul argintiu și are o vârstă de aproximativ 540 de ani. După cum reiese din tabelele Agenției pentru Protecția Mediului Iași, acesta are o vârstă de 458 de ani, însă o expertiză științifică care a fost efectuată în anul 2013 de către biologul Ionel Lupu arată că este mai probabil ca vârsta copacului să fie de 540 de ani.

Acest copac este asociat cu poetul Mihai Eminescu și reprezintă unul dintre cei mai importanți arbori ai țării, fiind totodată și un simbol pentru Iași. Copacul continuă să supraviețuiască datorită unui fenomen natural destul de rar care permite unor rădăcini să crească în interiorul putrezit al trunchiului.

Pomul continuă să facă fructe în fiecare an și poate fi, probabil, cel mai bătrân copac din zona Copou din Iași. Profesorul Mandache Leocov, fostul director al Grădinii Botanice din Iași a afirmat că teiul lui Eminescu a fost remarcat chiar și de către Gheorghe Asachi atunci când desena planurile Grădinii Copou.

Teiul lui Eminescu continuă să facă lăstare după jumătate de mileniu

În trecut, Mihai Eminescu era deseori văzut la umbra teiului în compania Veronicăi Miclei sau alături de bunul său prieten, Ion Creangă. După ce poetul a decis să se mute în București, ieșenii au ales să numească acel copac „Teiul lui Eminescu”.

În fața copacului poate fi observat și un bust din bronz al poetului, sculptură ce aparține lui Ion Mateescu. De-a lungul timpului, teiul a primit nenumărate tratamente, primul având loc în anul 1953, atunci când unele ramuri ale sale au fost tăiate în urma unei furtuni și sprijinit peconsole metalice.

Pentru toaletarea arborelui este necesar acordul Academiei Romane

Ulterior, au mai avut loc două tratamente: unul în anul 1990 și unul în anul 2014. Pentru că teiul lui Eminescu a fost introdus în categoria monumentelor, orice lucrare de susținere și întreținere trebuie efectuată cu acordul Academiei Române, astfel că nicio creangă nu poate fi tăiată fără acordul instituției.

Cu toate că arborele este foarte vechi, în contunuare răsar lastare. Specialiștii au revitalizat arborele de-a lungul timpului, după cum a menționat șeful DSPM Iași, Laurențiu Ivan.