Țările din Europa sunt în alertă. Scrisoarea trimisă de Gazprom anunță vremuri grele: „Circumstanțe extraordinare”

de: Anca Lupescu
19 07. 2022

Compania rusă Gazprom a transmis clienților din Europa că nu poate garanta livrările de gaze din cauza unor circumstanțe „extraordinare”, potrivit unei scrisori consultate de Reuters, ridicând miza în cadrul unui schimb de replici economice cu Occidentul din cauza invaziei Moscovei în Ucraina.

Scrisoarea Gazprom către țările din Europa

Monopolul rusesc de stat al gazelor naturale a precizat într-o scrisoare datată 14 iulie că declară retroactiv forța majoră asupra livrărilor începând cu 14 iunie. Vestea vine în contextul în care Nord Stream 1, gazoductul cheie care livrează gazul rusesc în Germania și nu numai, este supus unui program de întreținere anuală de 10 zile, programat să se încheie joi.

Scrisoarea s-a adăugat temerilor din Europa că Moscova ar putea să nu repornească gazoductul la sfârșitul perioadei de mentenanță, ca represalii la sancțiunile impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina, accentuând o criză energetică care riscă să arunce regiunea în recesiune.

Cunoscută sub numele de clauză de „forță majoră”, forța majoră este standard în contractele comerciale și definește circumstanțe extreme care eliberează o parte de obligațiile sale legale. Declarația nu înseamnă neapărat că Gazprom va întrerupe livrările, ci mai degrabă că nu ar trebui să fie trasă la răspundere dacă nu reușește să respecte termenii contractuali.

Livrările de gaze rusești au scăzut pe rutele majore de câteva luni, inclusiv prin Ucraina și Belarus, precum și prin conducta Nord Stream 1, pe sub Marea Baltică.

Livrările de gaze prin Nord Stream 1, sub semnul întrebării

O sursă comercială, care a cerut să nu fie identificată din cauza caracterului sensibil al problemei, a declarat că forța majoră a vizat livrările prin Nord Stream 1.

„Acest lucru sună ca un prim indiciu că este posibil ca livrările de gaze prin NS1 să nu fie reluate după ce se va încheia mentenanța de 10 zile”, a declarat Hans van Cleef, economist senior în domeniul energiei la ABN Amro.

„În funcție de ce circumstanțe „extraordinare” au în vedere pentru a declara forța majoră și dacă aceste probleme sunt tehnice sau mai mult politice, ar putea însemna următorul pas în escaladarea dintre Rusia și Europa/Germania”, a adăugat el.

Uniper, cel mai mare importator de gaze rusești din Germania, s-a numărat printre clienții care au declarat că au primit o scrisoare și că au respins în mod oficial cererea ca fiind nejustificată.

RWE (RWEG.DE), cel mai mare producător de energie din Germania și un alt importator de gaze rusești, a declarat, de asemenea, că a primit o notificare de forță majoră.

„Vă rugăm să înțelegeți că nu putem comenta detaliile acesteia sau opinia noastră juridică”, a declarat compania.