Rusia amenință că oprește complet Nord Stream

Rusia amenință că oprește complet Nord Stream

Ambasadorul rus la UE, Vladimir Chizhov, a amenințat că va opri complet Nord Stream 1. Afirmațiile au fost făcute în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF).

Ambasadorul rus la UE amenință că oprește Nord Stream

Chizhov a dat vina pentru ceea ce se întâmplă pe compania germană Siemens, care a părăsit Rusia pe fondul sancțiunilor impuse pentru războiul rusesc din Ucraina. Ambasadorul a explicat că performanțele Nord Stream sunt în scădere din cauza întârzierilor în repararea turbinelor. Potrivit lui Chizhov, Germania „ar putea deja să învețe cum să repare aceste unități pe teritoriul său”.

„Alte probleme legate de repararea turbinelor ar putea duce la închiderea nord Stream, ceea ce ar fi un dezastru pentru Germania. Trebuie să întrebați Siemens de ce trebuie să fie trimise în Candda pentru reparații”, a spus el.

La 4 iunie, Gazprom a anunțat o reducere cu 40% a livrărilor către UE prin Nord Stream, de la 167 de milioane de metri cubi planificate, până la 100 de milioane de metri cubi pe zi. Compania a explicat că la stația de comprimare Portovaya funcționează 3 din 4 unități de comprimare a gazelor, deoarece Siemens nu a returnat la timp turbinele, care sunt reparate de companie.

Siemens Energy, vinovatul pentru această situație

Siemens Energy a informat că turbinele erau reparate la Montreal, dar sancțiunile canadiene împotriva Rusiei i-au împiedicat să le ridice. Compania a informat guvernele Canadei și Germaniei despre acest lucru, părțile încercând să găsească o soluție la această problemă.

Pe 15 iunie, Gazprom a anunțat oprirea unui alt motor cu turbină de gaz Siemens, după care producția zilnică a CS Portovaya a scăzut la 67 de milioane de metri cubi. La începutul tranzacțiilor din 16 iunie, prețul gazelor în Europa a depășit 1.450 de dolari pe mia de metri cubi.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a calificat reducerea livrărilor de gaz rusesc drept „motivată politic”. Potrivit acestuia, lucrările de reparații la gazoduct, care vor afecta aprovizionarea, nu ar trebui efectuate de Siemens Energy până în toamnă și, în orice caz, nu vor afecta 40% din infrastructura gazoductului.

 

Citește și: