Rusia se gândește să accepte plata pentru gaze și petrol în bitcoini

Rusia se gândește să accepte plata pentru gaze și petrol în bitcoini

Rusia ia în considerare acceptarea Bitcoin ca plată pentru exporturile sale de petrol și gaze, potrivit unui deputat de rang înalt. Pavel Zavalny spune că țărilor „prietenoase” li se poate permite să plătească în criptomoneda sau în monedele lor locale.

Rusia, foarte aproape de a accepta plata în bitcoini pentru gaze

La începutul acestei săptămâni, președintele rus Vladimir Putin a spus că dorește ca țările „neprietenoase” să-și cumpere gazul cu ruble. Mișcarea este înțeleasă a avea drept scop stimularea monedei rusești, care a pierdut peste 20% din valoare în acest an.

Sancțiunile impuse de Regatul Unit, SUA și Uniunea Europeană, în urma invaziei Ucrainei, au pus o presiune asupra rublei Rusiei și au crescut costul vieții acesteia. Cu toate acestea, Rusia este încă cel mai mare exportator mondial de gaze naturale și al doilea furnizor de petrol.

Zavalny, care conduce Comisia pentru energie a Dumei de Stat a Rusiei, a declarat joi că țara a explorat modalități alternative de a primi plăți pentru exporturile de energie. El a spus că China și Turcia se numără printre țările „prietenoase” care „nu sunt implicate în presiunea sancțiunilor”.

„De multă vreme propunem Chinei să trecem la decontări în monede naționale pentru ruble și yuani. Cu Turcia, vor fi lire și ruble. De asemenea, puteți tranzacționa bitcoini”, a spus domnul Zavalny, relatează BBC.

Analiştii au spus că Rusia ar putea beneficia de pe urma acceptării popularei criptomonedelor, în ciuda riscurilor.

„Rusia simte foarte repede impactul sancțiunilor fără precedent. Este nevoia de a susține economia și, în multe privințe, Bitcoin este văzut ca un activ de mare creștere”, a declarat David Broadstock, cercetător senior la Institutul de Studii Energetice din Singapore.

„Acceptarea plății cu Bitcoin introduce un risc mai mare în comerțul cu gaze naturale”

Cu toate acestea, el a remarcat că valoarea Bitcoin a oscilat cu până la 30% în acest an. În comparație, dolarul s-a tranzacționat cu 5% față de euro.

„Acceptarea în mod clar a Bitcoin, în comparație cu alte monede tradiționale, introduce un risc considerabil mai mare în comerțul cu gaze naturale. Mai mult, unul dintre principalii parteneri comerciali „prietenos” pentru Rusia este China, iar utilizarea criptomonedei este interzisă în China. Acest lucru limitează în mod clar potențialul de plată folosind Bitcoin”, a spus Broadstock.

Există îngrijorări că oligarhii ruși ar putea folosi monede virtuale pentru a evita sancțiunile. Acest lucru a determinat guvernul Ucrainei, precum și politicienii americani și europeni să ceară platformelor de criptomonede să interzică toți utilizatorii ruși. Dar multe firme au exclus acest lucru.

„Unii ruși obișnuiți folosesc criptomonedele ca un colac de salvare acum, când moneda lor s-a prăbușit. Mulți dintre ei probabil se opun a ceea ce face țara lor, iar o interdicție i-ar răni și pe ei”, a declarat Brian Armstrong, directorul executiv al companiei de criptomonede Coinbase.

Miercuri, comentariile domnului Putin de a face ca țările „neprietenoase” să plătească în ruble au dus moneda la un nivel maxim de trei săptămâni. Cu toate acestea, multe contracte de gaze existente sunt convenite în euro și nu este clar dacă Rusia le poate schimba. UE se bazează pe Rusia pentru 40% din gazul său.