Țările care plătesc gazul în ruble ar putea fi pedepsite, afirmă un oficial european

de: Cătălina Burghelea
29 04. 2022

Comisia Europeană este dispusă să lanseze acțiuni legale împotriva țărilor UE care permit companiilor lor energetice să plătească gazul rusesc în ruble, încălcând sancțiunile UE, avertizează Bruxelles. Comentariile vin după ce Gazprom, multinaționala energetică a Rusiei, controlată de stat, a decis să întrerupă aprovizionarea cu gaze către Polonia și Bulgaria.

Țările UE care plătesc pentru gazul rusesc în ruble s-ar putea confrunta cu acțiuni legale

„Este un cadru relativ complex”, a declarat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, pentru Euronews. „Deci, pe de o parte, statele membre sunt cele care monitorizează implementarea sancțiunilor de către companii pe teritoriul lor. Pe de altă parte, în calitate de Comisie a Europei, monitorizăm dacă statele membre aplică efectiv sancțiunile. Dacă vedem că nu este cazul, există și posibilitatea ca CE să demareze proceduri de infringement în acest sens”, a avertizat oficialul european.

Comentariile vicepreședintelui CE au fost făcute după ce compania rusească Gazprom a închis robinetul de gaze pentru Polonia și Bulgaria.  Cele două țări refuzaseră să respecte un decret emis de președintele Vladimir Putin, care obligă cumpărătorii străini, inclusiv cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, să achite combustibilii fosili rusi cu ruble. Cererea este menită să susțină moneda națională, care a cunoscut o depreciere semnificativă la începutul lunii martie, apoi și-a revenit treptat la nivelurile de dinainte de război.

Dependența de Rusia rămâne o problemă majoră

Comisia Europeană spune că aproximativ 97% dintre contractele UE de gaze semnate cu Moscova estimează, în mod explicit, că plățile trebuie efectuate fie în euro, fie în dolari, nicidecum în ruble.

„Companiile cu astfel de contracte nu ar trebui să accepte cerințele Rusiei”, a anunțat Ursula von der Leyen, ca reacție la decizia Gazprom. „Ar fi o încălcare a sancțiunilor UE și, prin urmare, un risc mare pentru companii”, a evidențiat șefa Comisiei.

Capitalele europene par confuze

Executivul spune că, prin stabilirea unui al doilea cont bancar, Banca Centrală a Rusiei, aflată sub sancțiuni occidentale stricte, va avea acces direct la euro și va putea să-și constituie rezervele valutare. În ciuda insistențelor lansate de Bruxelles, capitalele europene par confuze în a ști să gestioneze ordinul lui Putin, având în vedere gradul ridicat de dependență de gazul rusesc.

Dombrovskis a evitat să menționeze numele Ungariei (care a acceptat să plătească în ruble gazul rusesc) și a subliniat că UE „a fost unită” în răspunsul său împotriva Rusiei la invazia Ucrainei. Șeful comercial a adăugat că următorul pachet de sancțiuni UE va include măsuri pentru a reduce importurile de petrol, dar a refuzat să ofere detalii, deoarece consultările politice între capitale și Comisie sunt „în desfășurare”.